U trendu

Gvaido: Humanitarna pomoć stiže narednih dana, uprkos Maduru

KARAKAS – Predsednik venecuelanskog parlamenta, opozicioni lider Huan Gvaido, koji se proglasio za privremenog predsednika, rekao je danas da će humanitarna pomoć početi da stiže u tu zemlju u narednih nekoliko dana, uprkos protivljenju predsednika Nikolasa Madura.

Gvaido je to rekao u obraćanju desetinama hiljada svojih pristalica koje su izašle na ulice istočnog dela Karakasa tražeći da se Maduro povuče sa vlasti, prenosi AP.

Prema Gvaidovim rečima, zalihe preko potrebne hrane i lekova počeće da u Venecuelu ulaze iz grada Kukute na granici s Kolumbijom, a pomoć će, naveo je, stići i preko još dva pogranična punkta.

Istovremeno, pristalice Madurove socijalističke vlade preplavile su danas ulice u drugom delu venecuelanske prestonice u znak obeležavanja 20 godina otkako je Ugo Čaves pokrenuo Bolivarsku revoluciju.

Hiljade javnih službenika i podržavalaca vlade okupilo se u Aveniji Bolivar u centru Karakasa u podne po lokalnom vremenu, plešući uz zvuke popularnih pesama.

U međuvremenu, hiljade Venecuelanaca okupilo se u centru Barselone, u Španiji, kako bi izrazili podršku Huanu Gvaidu, a to je jedan od više skupova koji se danas očekuju širom sveta u isto vreme kada se održava i skup Gvaidovih pristalica u Karakasu.

Zbog skupova pristalica dvojice rivala – Gvaida i Madura – koji se održavaju istovremeno u prestonici Venecuele, u jeku političke krize u zemlji, preti rizik od izbijanja nasilnih sukoba između opozicije i bezbednosnih snaga, upozorio je AP.

U međuvremenu, na Tviteru se oglasio američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton koji je naveo da SAD planiraju da pošalju humanitarnu pomoć u Venecuelu, uprkos tome što Maduro odbija da prihvati pomoć.

On je to napisao nakon što je Gvaido rekao da će se suprotstaviti vladinoj zabrani pomoći i prihvatiti velike konvoje lekova u Venecuelu, uz pomoć susednih zemalja.

Prethodno je američki potpredsednik Majk Pens poručio na jednom skupu u Floridi da je vreme za dijalog o Venecueli prošlo, ali da su sve opcije na talonu.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro počeo je prošlog meseca svoj drugi mandat, nakon izbora 2018. godine koji su dovedeni u pitanje zbog navodne izborne krađe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.