U trendu

Hakeri napali sajt Žaganja gde je razmeštena američka oklopna brigada

Dok su Poljaci širom zemlje i njihovi zvaničnici u bazi Žaganj na zapadu Poljske svečano dočekivali 3.500 američkih vojnika 3. oklopne brigade iz Kolorada, novo pojačanje istočnog krila NATO, hakeri su upali na sajtove grada Žaganj i još 100 opština i objavili poziv na marš nazvan „NE vojsci SAD u Poljskoj“.

„Poljska će 14. januara na želju vlade izgubiti poslednji deo svog suvereniteta. Američka armija osvojila je Poljsku bez jedinog ispaljenog metka. Dovoljna je bila izdaja elita. Antoni Maćerevič, Vitold Vaščikovski, a pre svega Jaroslav Kačinjski dovukli su ovamo te nove krstaše“, poručili su hakeri na sajtu Žaganja, javlja poljski portal Virtualna Poljska.

Američka oklopna brigada od 3.500 vojnika sa 87 tenkova, haubicama i nekoliko stotina borbenih vozila razmeštena je prošle sedmice u Žaganju i još nekoliko baza na zapadu Poljske u okviru odluke dosadašnje američke administracije da pojača američko vojno prisustvo u Evropi nakon ruske aneksije Krima.

Vojnici će u smenama od devet meseci imati sedište u Poljskoj, ali premeštaće se po celom istočnom krilu NATO, tokom leta u oblasti Crnog mora, učestvujući u vojnim vežbama sa lokalnim armijama i savezničkim snagama NATO.

Većina Poljaka dočekuje američke vojnike dobrodošlicom a na svečanom dočeku u subotu u Žaganju izviždan je samo ministar odbrane Antoni Maćerevič.

Tesna većina od 54 odsto Poljaka u poslednjoj anketi deli mišljenje poljskih zvaničnika da će prisustvo američke vojske dovoljno zastrašiti Rusiju da ne napadne Poljsku, jer bi to bila istovremeno agresija na SAD, dok 35 odsto ne misli da američka oklopna brigada jača njihovu bezbednost.

„Prisustvo američkih vojnika znači da je Poljska realno bezbedna zemlja i da je bilo kakva agresija našeg istočnog suseda nemoguća. Nemoguće je da se u Poljskoj ponovi ono što se koliko nedavno desilo u Ukrajini“, kazao je sinoć za katolički Radio Marija i katoličku televiziju Trvam poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Blaščak.

Poljski ministar unutrašnjih poslova ocenio je da je razmeštanje američkih vojnika u Poljskoj u okviru operacije Atlantik rizolv (Atlantic Resolve) i dolazak multinacionalnih borbenih bataljona NATO očekivan u aprilu u Poljsku, Litvanije, Letoniju i Estoniju epohalna promena jer znači definitivni izlazak Poljske iz postsovjetske zone uticaja.

„Formalno je okočano vreme kada je Poljska bila čardak ni na nebu ni na zemlji izmedju Istoka i Zapada. Ovo je potvrda da smo na Zapadu a ne na Istoku“, rekao je Blaščak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar