U trendu

Hakerski napadi u SAD – osveta za Asanža ili…?

Posle dva uzastopna napada koji su blokirali više velikih sajtova mediji pitaju da li je to osveta pristalica Asanža ili uvod u hakerske napade na dan izbora.

U Vikiliksu veruju da su to učinili upravo ljudi koji podržavaju njihovog osnivača Džulijana Asanža zbog čega su uputili apel da to više ne čine uz tvrdnju da je Asanž živ i da Vikiliks i dalje objavljuje dokumenta, piše „Gardijan“, a prenosi RTS.

Iz Vikiliksa su prethodno optužili državnog sekretara Džona Kerija da je u ime SAD tražio od Ekvadora da onemogući internet vezu Asanžu u ambasadi u Londonu.

Uzrok pada sajtova je bio DDOS napad na internet firmu „Din“ koja je morala da blokira pristup mnogim popularnim internet lokacijama.

„Din“ je prijavio da su sajtovi oboreni u petak oko sedam ujutru a problem je „rešen“ posle dva i po sata.

Sekretar za štampu Bele kuće Džoš Ernest izjavio je da Odeljenje za unutrašnju bezbednost „prati situaciju“, ali da „u ovom trenutku nema nikakve informacije o tome ko može biti odgovoran za ove zlonamerne aktivnosti.“

Amazon, čiji je veb servis AVS domaćin mnogih popularnih destinacija na vebu, uključujući Netfliks, takođe je prijavio problem u korisničkim servisima na istočnoj obali.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar