U trendu

Hakerski napadi uticali na Černobilj

Kompjuteri u nuklearnoj elektrani u Černobilju pogodjeni su današnjim hakerskim napadom i tehničari su morali da obustave merenje nivoa radijacije, saopštila je danas ukrajinska vlada.

Portparolka vladine Agencije za upravljanje zabranjenom zonom Černobilja Olena Kovalčuk je rekla da su „tehničari merili nivo radijacije kao i decenijama do sada“ i objasnila da su operativni sistemi Vindous (Windows) koji nadgledaju radioaktivnost prestali da rade.

„To se desilo samo u samoj centrali. U ostatku zabranjene zone nije bilo promene stanja“, rekla je ona i dodala da nema načina da se predvidi kada će se situacija vratiti u normalu.

Ukrajina je u aprilu obeležila 31. godišnjicu katastrofe koja se odigrala 26. aprila 1986. Reaktor četiri nuklearne elektrane je tada eksplodirao tokom testa sigurnosti. Ostali reaktori elektrane su nastavili sa radom do 2000.

U novembru 2016. je preko oštećenog reaktora stavljena nova kupola koju je finansirala medjunarodna zajednica i koja bi trebalo da za naredni vek obezbedi lokaciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.