U trendu

Han: Glavni cilj sastanka u Berlinu rešenje blokade dijaloga

DISELDORF – Evropski komesar za proÅ¡irenje Jonahes Han izjavio je da glavni cilj sastanka u Berlinu 29. aprila, koji su organizovali lideri Nemačke i Francuske sa zapadnobalkanskim zvaničnicima, treba da bude reÅ¡enje blokade dijaloga između Beograda i PriÅ¡tine.

Han je pozdravio inicijativu Pariza i Berlina i njihov obnovljeni interes za region, i istakao da odrÅŸivo reÅ¡enje mora da dođe iz Beograda i PriÅ¡tine koje moraju i da ga sprovedu.

Evropski komesar je u intervjuu za agenciju DPA, koji je na svom sajtu objavio nemački list Handelsblat, rekao da rešenje nametnuto spolja ne moşe da funkcioniše.

Govoreći o tome Å¡to predsedniÅ¡tvo EU i ključni regionalni igrači poput Austrije i Italije nisu pozvani na sastanak, Han ističe da drÅŸave članice često pokreću takve incijative.

„Integracija zapadnog Balkana u EU je politički prioritet za celu EU, kao Å¡to su jednoglasno potvrdile drÅŸave članice. To mora biti i signal na ovom sastanku u Berlinu. ReÅ¡enje kosovskog pitanja i stabilnost i napredak u drugim zemljama u regionu će se postići samo ako delujemo usklađeno i vezujemo Zapadni Balkan verodostojno, kao Å¡to je jednoglasno odlučeno, za EU“, ocenio je Han.

Upitan da li je optimističan da će zemlje EU slediti preporuku Francuske, koja je kritična prema obnovljenom proÅ¡irenju EU, Han podseća da je perspektiva pristupanja zemalja Zapadnog Balkana jednoglasno potvrđena od strane drÅŸava članica EU na samitu u Sofiji proÅ¡le godine.

„I to je u interesu Unije. Jer, ako ne izvozimo trajno stabilnost u naÅ¡e neposredno okruÅŸenje, uvozimo nestabilnost“, ocenio je evropski komesar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar