U trendu

Han i makedonski političari u Briselu razgovaraju o rešavanju krize

U Briselu su se danas sastali evropski komesar Johanes Han i prvaci glavnih makedonskih stranaka na vlasti i u opoziciji s ciljem da postignu nagodbu oko još otvorenih pitanja za rešavanje teške političke krize i formiranja prelazne vlade do načelno prihvaćenih vanrednih izbora u Makedoniji početkom iduće godine.

To je saopštila Hanova predstavnica za štampu Maja Kocijančič koja je navela da je evropski komesar za proširenje posle posete Skoplju prošle nedelje predočio da su „neki elementi utanačeni, a mnogi još moraju da se usaglase da bi se krenulo ka rešavanju krize“.

Današnji sastanak u Briselu je nastavak pregovora o prevazilaženju političke i institucionalne krize u Makedoniji, koji su pod okriljem Evropskog parlamenta počeli u aprilu, a lideri najvećih makedonskih partija do sada su na istu temu pregovarali više puta u Skoplju i u Strazburu.

Pored makedonskog premijera, lidera VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i vođe opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva na današnjem sastanku učestvuju i lideri dve najveće albanske partije u Makedoniji, Ali Ahmeti, lider Demokratske unije za integracije (DUI) koja je deo vlade premijera Gruevskog i Menduh Tači, lider opozicione Demokratske partije Albanaca. Oni su do sada učestvovali samo na razgovorima koji su pod okriljem Evropske komisije vođeni u Skoplju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar