U trendu

Han: Novac za Srbiju nije izgubljen

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas da nikakav novac iz pretpristupnih fondova namenjen Srbiji nije izgubljen i da je uobičajena povremena suspenzija isplata.

List Blic danas piše da je Evropska komisija obustavila 20 miliona evra namenjenih Srbiji nezadovoljna kako Vlada upravlja novcem iz EU.

Han je danas u Briselu na konferenciji za novinare s ministarkom zaduženom za evropske integracija Jadrankom Joksimović rekao da je iznenađen tim navodima i da je „suspenzija veoma uobičajena“.

„To ne znači da je neki novac izgubljen već prosto postoje problemi koje treba rešiti i to je deo prilagođavanja evropskim standardima“, rekao je Han i dodao da će se to dešavati „i u budućnosti kao što se i dešavalo i drugim zemljama“.

On je rekao da treba razmotriti „neke detalje“ i izrazio uverenje da će vlada uraditi svoj posao.

„Poruka narodu u Srbiji je da novac nije izgubljen“, rekao je Han.

Blic piše da je Evropska komisija dala Srbiji „žuti karton“ koji bi mogao postati „crveni“ ako vlada hitno ne poboljša način rada, što bi značilo da bi Srbija mogla da ostane bez 200 miliona dolara pretpristupne pomoći.

Joksimović je rekla da je o tom pitanju otvoreno razgovarala s Hanom i dodala da bi dobrim planiranjem sledeće godine Srbija mogla dobiti i više novca od predviđenog.

„Na nama je da unapredimo kapacitete, ali kao što je komesar rekao, to je nešto uobičajeno. Oni vide političku volju i spremnost da radimo na tome. Nije lako kada ste u situaciju da sprovodite i mere fiskalne konsolidacije i zabrane zapošljavanja u javnom sektoru“, rekla je Joksimović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.