Hant: Trampovi komentari o ambasadoru pogrešni

Ministar spoljnih poslova i kandidat za novog premijera Velike Britanije Džeremi Hant izjavio je danas da su komentari američkog predsednika Donalda Trampa o britanskoj premijerki i ambasadoru u Vašingtonu pogrešni i puni nepoštovanja.

Pošto je britanski list objavio diplomatske depeše ambasadora Kima Deroka u kojima je naveo da je Tramp nesposoban, američki predsednik ga je na Tviteru opisao kao „veoma glupog“, dok je kao „budalasto“ ocenio upravljanje premijerke Tereze Mej procesom Bregzita.

Hant je danas na Tviteru naveo da „saveznici s poštovanjem treba da se ophode jedni prema drugima“ i dodao da će Derok ostati ambasador u Vašingtonu ako postane premijer.

Članovi vladajuće Konzervativne stranke izabraće naslednika Tereze Mej na čelu partije i vlade izmedju Hanta i bivšeg šefa diplomatije Borisa Džonsona.

Hantov ton se razlikuje od Džonsonovog, koji je, pošto je upitan za Trampovu kritiku na račun Mej, rekao da je „i sam govorio neke prilično kritične stvari o pregovorima o Bregzitu“.

„Mislim da je veoma važno da imamo snažan odnos s našim najvažnijim saveznikom“, dodao je Džonson.

(Beta)

Napišite komentar