Haos u najavi: Katalonci glasaju, policija oduzima listiće! (foto)

Glasanje na referendumu o nezavisnosti Katalonije, koji Španija smatra neustavnim, počelo je u devet sati na velikom broju biračkih mesta, prenosi El Pais.

Na nekim biračkim mestima, kako se navodi, policija pokušava da spreči ljude da glasaju, a na pojedinim mestima zabeleženi su incidenti.

List je prethodno javio da je nacionalna policija Španije zatvorila oko 15 birališta i zaplenila glasački materijal na većem broju lokacija.

Na pojedinim mestima, kako se navodi, zabeleženi su manji incidenti sa policijom, a ljudi koji su od ranog jutra čekali u redovima ispred birališta, uzvikuju „Mi smo narod mira“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije saopštilo je da su nacionalna policija i civilna garda počele da plene glasačke kutije i listiće na biralištima u Kataloniji, prenosi Rojters.

Španska policija za razbijanje demonstracija počela je raspoređivanje policijaca u jednom delu Barselone uoči otvaranja birališta za referendum na kojem Katalonci žele da glasaju o nezavisnosti, a što Madrid smatra neustavnim.

Video snimak objavljen na sajtu El Paisa pokazuje da specijalci sa šlemovima na glavi stoje naspram jedne grupe gnevnih birača nedaleko od glasačkog mesta u jednoj školi u Barseloni.

Na snimsku se vidi kako su birači podigli ruke uzvikujući „Napolje“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike