U trendu

Haos u Nemačkoj: Migranti pljačkali i seksualno uznemiravali žene u novogodišnjoj noći

Nemačka javnost je u ššoku nakon otkrića da je u novogodišnjoj noći doššlo do više seksualnih napada, silovanja i pljačkanja žžena u nekoliko većih nemačkih gradova, pri čemu su počinioci bili uglavnom muškarci iz severne Afrike.

„Potpuno je neprihvatljivo da našši gradovi postanu zone bezakonja. Našši građani i naši gosti se moraju osećati sigurno“, rekla je gradonačelnica Kelna Henrijeta Reker.

Danas će biti održan krizni sastanak na kojem će predstavnici politike i policije analizirati kako je doššlo do eskalacije u novogodiššnjoj noći kad je, prema sadaššnjim saznanjima, grupa od preko hiljadu stranaca iz arapskog tj. severnoafričkog područja, počela da divlja oko glavne žželezničke stanice u Kelnu.

Tom prilikom je doššlo do masovnog seksualnog zlostavljanja žžena, pljački, a prijavljen je i jedan slučaj silovanja.

„Bilo je straššno, bilo ih je na stotine, opkolili su nas i seksualno napastvovali“, svedočila je jedna od oko stotinjak osoba koje su podnele krivičnu prijavu.

Ministar unutrašnjih poslova Severne Rajne-Vestfalije Ralf Jeger najavio je da će policija „sistematski“ obraditi svaki slučaj i da će ubuduće biti pojačano prisutna na osetljivim mestima.

„Mi ne možžemo prihvatiti da se grupe mušškaraca iz severne Afrike organizuju kako bi bespomoćne žžene ponižžavali drskim seksualnim napadima“, rekao je Jeger.

I savezni ministar pravosuđa Heiko Mas je najavio kažžnjavanje počinitelja „do zadnjeg“.

Prema saznanjima policije, među počiniocima su tražžioci azila iz severnoafričkih zemalja uzrasta od 15 do 35 godina koji, s obzirom da nemaju izgleda za sticanje trajnog izbegličkog statusa, dolaze u Nemačku kako bi se, za vreme dok im traje proces obrade zahteva za azilom – bavili kriminalom.

Nakon ššto su mediji pisali o događajima u Kelnu, i iz drugih gradova poput Hamburga i Štutgarta pristigle su vesti o sličnim slučajevima.

Prema pisanju onlajn portala Hafington post, trgovina drogom u Kelnu i drugim većim nemačkim gradovima „čvrsto je u rukama“ severnoafričkih bandi koje u prihvatilišštima za izbeglice regrutuju nove kriminalce.

Napadi koji su se u novogodiššnjoj noći događali na železničkim stanicama nemačkih gradova predstavljaju, međutim, kako je rekao predsednik policijske uprave Keln Volfgang Albers, „novu dimenziju“ nasilja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.