Haos u Paragvaju: Zapaljen Kongres, sukobi demonstranata i policije (video)

Demonstranti su zapalili paragvajski Kongres, nakon što je Senat tajno izglasao izmenu Ustava kojom se predsedniku Horaciju Kartesu dozvoljava da se ponovo kandiduje.

Nekoliko političara i novinara je povređeno, saopštili su mediji, a ministar unutrašnjih poslova Tadeo Rohas rekao je i da je nekoliko policajaca povređeno.

Jedan član donjeg doma Kongresa, koji je učestvovao na protestima, išao je na hiruški zahvat zbog povreda koje su mu naneli gumeni meci.

Paragvajski Ustav iz 1992. godine zabranjuje ponovnu kandidaturu, otkad je 1989. srušen brutalni diktator.

„Izvršen je državni udar. Pružićemo otpor i pozivamo narod da sa nama to uradi“, rekao je senator Desire Masi iz opozicione stranke Progresivna demokratska partija, javlja Rojters.

Vatrogasci su uspeli da obuzdaju vatrenu stihiju, ali su se protesti nastavili u drugim delovima glavnog grada Paragvaja, Asunsiona, kao i širom zemlje, javljaju tamošnji mediji.

Televizijski prenos prikazao je demonstrante kako lome prozore Kongresa i ulaze u otvoren sukob sa policijom, pritom paleći gume i otklanjajući delove ograde oko zgrade. Policija je koristila suzavac i gumene metke.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike