U trendu

Haos u Seulu: Hiljade policajaca i autobusi razdvajaju demonstrante

Na desetine hiljada pristalica uhapšene predsednice Južne Koreje Park Geun-Hje okupilo se danas na ulicama Seula mašući zastavama Južne Koreje, SAD i tražeći njeno oslobađanje, a u isto vreme organizovan je i kontramiting protivnika koji su slavili njen odlazak u zatvor.

Hiljade policajaca poslato je na ulice kako bi razdvojili demonstrante koristeći stotine autobusa. Protesti su odraz velikog razdora oko budućnosti Južne Koreje, navodi Rojters.

Pristalice bivše predsednice su uglavnom osobe starije od 60 godina koji su zahtevali oslobođenje zatvorene predsednice i raspuštanje narodne skupštine.

Hapšenje Park Geun-Hje smatra se neverovatnim padom prve predsednice te države, navodi agencija.

Ona je na izborima 2012. godine ubedljivo pobedila svog liberalnog protivnika, zbog podrške starijih konzervativnih glasača, koji su se setili njenog oca, koji je, iako diktator, slavljen kao heroj koji je preporodio naciju nakon rata sa Severnom Korejom ranih 50-ih godina prošlog veka.

Bivša predsednica Južne Koreje, sada poznata kao zatvorenik broj 503, nalazi se u zatvoru u samici veličine 10.6 kvadratnih metara, čekajući suđenje za optužbe o korupciji i zloupotrebi službenog položaja.

Zbog primanja desetina miliona dolara mita od korporacije Samsung za poslovne usluge, očekuje je kazna zatvora od najmanje 10 godina, a može da se desi da bude osuđena i na doživotnu robiju.

Tužitelji imaju pravo da je zadrže 20 dana, a očekuje se da će biti zvanično optužena tokom tog perioda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.