Haradinaj odbio da se pojavi pred sudom i izjasni o krivici

HAG – Potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK Nasim Haradinaj odbio je da prisustvuje sednici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, na kojoj je danas trebalo da se izjasni o krivici za obelodanjivanje imena potencijalnih svedoka i žrtava u postupcima koji se vode pred tim sudom protiv nekadašnih čelnika OVK.

Sudija je zbog toga na početku današnje sednice, konstatovao da je Haradinaj na ovaj način “učinio propust i konstatovao da se izjasnio da nije kriv”.

Harađev advokat koji sednicu prati putem video veze, preneo sudu da svojim nepojavljivanjme pred sudom, njegov klijent protestvuje zbog ophođenja prema njemu.

Haradinaj se na prethodnom ročištu 18. decembra, pa savetu advokata, nije bio izjasnio o krivici po optužnici Specijalizovanog tužilaštva, ali mu je ta mogućnost bila ostavljena za danas – u zakonskom roku od 30 dana.

Haradinaja optužnica tereti zajedno sa predsednikom tog Udruženja Hisnijem Gucatijem iznošenjem u javnosti tajnih podataka Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozio postupke koji se vode protiv pripadnika OVK.

Ročištu ne prisustvuje ni Gucati, koje je u decembru krivicu negirao.

U nastavku ročišta održava se statusna konferencija, na kojoj će njihovi advokati i tužilaštvo diskutovati o procesnim pitanjima i obelodanjivanju dokaza.

Haradinaj je na prvom ročištu rekao sudiji da ne priznaje nadležnost tog suda, kao ni mandat Specijalizovanog tužilaštva, koje smatra odgovornim za curenje sopstvenih podataka, a koje, kako je naveo, želi da za to skine krivicu sa sebe i svali je na Kosovo.

Haradinaju i Gucatiju sudija za prethodni postupak je krajem decembra produžio pritvor za još dva meseca.

Dao im je rok do 1. februara da mu dostave podneske povodom novog razmatranja produženja/ukidanja pritvora koje će obaviti krajem fog meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.