U trendu

Haradinaj: Vojska postojala, sada dobila i odbrambeni mandat

BERLIN – Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, povodom današnje odluke o formiranju vojske, rekao je da je ona već postojala, ali kao Kosovske bezbednosne snage (KBS), a da je sada dobila mandat da kao armija brani Kosovo, te najavio da će vojska ostati lako naoružana i ustvrdio da ona ne predstavlja opasnost ya srpski narod.

On je u intervjuu nemačkoj agenciji DPA, koji prenosi Dojče Vele, na upozorenje ministara spoljnih poslova NATO da nije pravi trenutak da se od jedinica za zaštitu od katastrofa KBS pravi armija, odgovorio da Kosovo nije biralo trenutak.

“Proces transformacije KSB je počeo pre deset godina, inače uz aktivnu asistenciju i pomoć naših NATO-partnera među kojima je i Nemačka. Sada smo stigli do tačke gde je ovo logičan korak”, objasnio je on.

Haradinaj kaže da će formiranje vojske trajati, kako je predviđeno, deset godina, I da će tek tada brojati 5.000 ljudi, a da trenutno ima 3.000.

Takođe najavljuje da će vojska ostati pri lakom naoružanju.

Haradinaj je negirao da ta vojska predstavlja pretnju za srpsko stanovništvo na Kosovu, te tvrdi da su se Srbi priključili KBS i da samo Beograd nije srećan zbog toga.

Na pitanje koliko je Srba u KBS Haradinaj je odgovorio da ih je oko osam procenata.

„Kada sam nedavno u Uroševcu delio potvrde regrutima, u publici su sedele i aplaudirale srpske porodice kada su bila prozivana imena njihovih sinova ili kćeri. Doduše, neki Srbi su napustili KBS, jer su srpske vlasti otvoreno pretile ili zastrašivale njihove porodice“, tvrdi Haradinaj.

Na konstataciju da zapadni partneri reagovali i pre tri nedelje kada je Priština uvela carine od 100 odsto na srpsku robu, on je kazao da je „Srbija uvek činila praktično nemogućim uvoz kosovske robe“.

„Tražile su se potvrde o poreklu koje naravno nisu priznavane, jer ne priznaju Kosovo kao državu. Kamioni sa kosovskim tablicama nisu puštani u zemlju. Govorili su o veterinarskim propisima“, objasnio je on.

On je optužio Srbiju da vodi krajnje agresivnu i destruktivnu kampanju protiv Kosova.
„Gde god može, sprečava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama – u sportskim savezima, u UNESKO, evo sada i u Interpolu. Od toga se konačno moramo odbraniti i zbog toga su uvedene carine“, poruučuje Haradinaj.

Što se dijaloga tiče, priznaje da je “ iskliznuo iz šina“, alitvrdi, ne zbog mera Prištine, već zato što se, kako on kaže, odnedavno razgovara o teritorijama i granicama.

„Već i sama ta retorika je opasna za čitav region. Niko na Balkanu nije u potpunosti zadovoljan postojećim granicama. Ako se pitanja granica jednom otvore, onda će biti vrlo teško da se ponovo zatvore. Moralo bi da se računa sa nemerljivim tragedijama, kako su to pokazali ratovi iz 90-ih godina“, rekao je Haradinaj agenciji DPA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.