U trendu

Haris i Jun osudili nuklearnu retoriku S. Koreje

SEUL – Potpredsednica SAD Kamala Haris i predsednik Južne Koreje Jun Suk Jol osudili su tokom današnjih razgovora u Seulu „pojačavanje nuklearne retorike“ Severne Koreje i probe sa naoružanjem, samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang testirao rakete, prenosi Rojters.

Haris se sastala sa Junom, nakon što je jutros stigla u prestonicu Južne Koreje iz Japana, u trenutku pojačanih tenzija u regionu zbog lansiranja raketa Severne Koreje i akcija Kine u Tajvanskom moreuzu, navodi britanska agencija.

Severna Koreja je u sredu ispalila dve balističke rakete kratkog dometa sa svoje istočne obale, a ozvaničila je svoje pravo da koristi preventivne nuklearne udare novim zakonom početkom ovog meseca.

Haris i Jun osudili su „provokativnu nuklearnu retoriku i lansiranje balističkih projektila“ Pjongjanga i ponovo potvrdili zajednički cilj potpune denuklearizacije Korejskog poluostrva, saopštila je Bela kuća.

U saopštenju je navedeno da se „razgovaralo o zajedničkom odgovoru na potencijalne buduće provokacije, uključujući i trilateralnu saradnju sa Japanom“.

Strane su takođe razgovarale o promenama u američkoj politici subvencija za električna vozila, zbog koje u Južnoj Koreji strahuju da bi mogla da našteti njenim proizvođače automobila.

Bela kuća je saopštila da je Haris „razumela“ zabrinutost Seula i da su strane obećale da će nastaviti razgovore.

Potpredsednica SAD posetila je danas i demilitarizovanu zonu koja razdvaja Severnu i Južnu Koreju, i tom prilikom najavila da će do kraja godine posetiti i Filipine, prenosi Rojters.

Demilitarizovana zona na granici dve Koreje se često naziva poslednjom reliktom hladnog rata i postoji od kada se Korejski rat 1950-53 završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom, navodi britanska agencija.

Haris je pre Južne Koreje boravila u Japanu, gde je u utorak predvodila američku predsedničku delegaciju na sahrani bivčeg japanskog premijera Šinza Abea.

Tokom boravka u Japanu, ona je osudila, kako je rekla, uznemirujuće akcije Kine na Pacifiku i obećala da će produbiti „nezvanične veze“ sa Tajvanom, koje Peking smatra svojom teritorijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar