U trendu

Hasani: Uskoro na kafu u Prištinu bez PCR testa

SKOPLJE – Zamenik ministra zdravlja Severne Makedonije Iljir Hasani saopštio je danas da će se uskoro putovati u Prištinu bez PCR testa, prenosi portal Plusinfo.

„Veoma skoro na kafu u Prištinu bez PCR testa“, napisao je Hasani na svom Fejsbuk profilu.

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče kazao je juče da se razgovara sa susednim zemljama o tome da se u istom trenutku otvore granice bez PCR testova.

„Države-članice EU imaju samo preporuku, ali nemaju generalnu politiku EU po ovom pitanju i u tom kontekstu imaju slobodu da odlučuju kakav će biti režim na granicama. Tačno je da smo najavili u nekoliko navrata proteklih nedelja da ćemo doneti odluku, ali nažalost čekali smo odgovor iz susednih zemalja“, rekao je Filipče, odgovarajući na pitanje kada će građani te zemlje moći da putuju u region.

Kako je kazao, konačno su prošle nedelje dobili odgovore pa je profunkcionisao sistem koordinacije koji je sada podržan od Američke ambasade u Skoplju.

„Iskreno se nadamo da ćemo definitivno razmeniti sve informacije i na osnovu celokupne epidemiloške situacije u svakoj zemlji na Zapadnom Balkanu, plus Bugarskoj i Grčkoj, zauzećemo zajednički stav. Komunikacija je zasnovana na tome da preventivne mere moraju da se poštuju“, zaključio je Filipče.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.