U trendu

Haški sud optužio troje radikala za uticanje na svedoke

Haški tribunal optužio je troje bivših i sadašnjih funkcionera Srpske radikalne stranke (SRS) za nepoštovanje suda zbog toga što su navodno, u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, pretili, zastrašivali i nudili mito svedocima da bi uticali na njihovo svedočenje.

Optuženi su Vjerica Radeta, Petar Jojić i Jovo Ostojić.

Optužnica je podignuta u decembru 2014, a danas je objavljena pošto Vlada Srbije nije sprovela nalog za hapšenje koji im je Tribunal, po današnjem saopštenju, uputio 15. januara ove godine.

Po optužnici, Jojić, Radeta i Ostojić „zastrašivali su, uznemiravali, nudili mito“ dvojici svedoka u procesu Šešelju.

Oni su optuženi da su dvojicu svedoka, koji su sarađivali sa haškim tužilaštvom, pritiskali da ne svedoče protiv, nego u odbranu Šešelja, primoravali ih da potpišu lažne izjave, davali im novac i nudili zaposlenje u SRS zauzvrat.

Svedoci su, navodi se u optužnici, lažno svedočili na jednom od suđenja Šešelju zbog nepoštovanja suda, dajući unapred naučene odgovore koje su dobili od Jojića, Radete i Ostojića, za šta su bili plaćani i do „500 evra mesečno“.

Uplate su prestale posle svedočenja.

Vjerica Radeta nije želela da komentariše optužbe da je zastrašivala i podmićivala svedoke optužbe.

„Ne znam šta bih komentarisala. Neka rade svoj posao. Ja ih spremno čekam“, kazala je Vjerica Radeta za agenciju Beta.Šešelj, optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93, od novembra prošle godine čeka presudu Tribunala na privremenoj slobodi u Srbiji.

U pritvoru Tribunala bio je od februara 2003. godine, kada se dobrovoljno predao.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.