U trendu

Haško tužilaštvo će razmotriti da li ima osnova za žalbu

Haško tužilaštvo saopštilo je danas posle oslobadjajuće presude lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju da će razmotriti da li postoje osnove za žalbu na presudu.

Haški tribunal oslobodio je danas Šešelja optužbi za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93, pošto nije imao ni de jure, ni de fakto nadredjeni položaj nad dobrovoljcima SRS koje je slao na ratišta u Hrvatskoj i BiH na kojima su počinjeni zločini.

„Tužiteljstvo prima k znanju današnju presudu. Potpuno razumemo da će mnoge žrtve i zajednice biti razočarane presudom Raspravnog veća“, saopštilo je Tužilaštvo.

Haško tužilaštvo je navelo su na snazi optužnica i nalog za privodjenje za tri Šešeljeva saradnika, uključujući dva člana njegovog tima obrane, za navode o pretnjama, zastrašivanju, nudjenju mita ili na drugi način vršenju uticaja na dva svedoka Tužilaštva.

Pored toga, Šešelj je tri puta osudjen za nepoštovanje suda zato što je otkrio identitet zaštićenih svedoka Tužitalaštva i za ta dela je osudjen na ukupnu kaznu od četiri godine i 9 meseci zatvora, navelo je Haško tužilaštvo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.