U trendu

Havisto: Bez konkretnog datuma turskog odobrenja članstva Finske u NATO

VAŠINGTON – Šef finske diplomatije Peka Havisto izjavio je danas da su mnoga pitanja u vezi sa zabrinutošću Turske zbog terorizma, izneta u memorandumu o priključenju Finske i Švedske NATO pojašnjena, ali da i dalje nije određen datum ratifikacije od strane Ankare.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji sa američkim i švedskim kolegama u Vašingtonu, Havisto je rekao da „nedostaje jasan datum, jasan plan Turske kako će se pozabaviti ovim pitanjem“, i dodao da se Finska „nada da će do turske odluke doći pre nego kasnije“, preneo je Rojters.

Turska je i dalje zabrinuta zbog navodnih aktivnosti kurdskih militantnih grupa u Finskoj, što je i dalje tačka sporenja između te dve zemlje u vezi sa turskim odobrenjem članstva Finske u NATO, preneo je ranije AP.

Kako navodi AP, Turska kao članica NATO odugovlači sa ratifikovanjem finskih i švedskih prijava za članstvo u Alijansi, navodno zbog toga što te dve zemlje ignorišu pretnje kurdskih militanata i drugih grupa koje Turska smatra teroristima.

Na današnjoj konferenciji između ministara odbrana Turske i Finske, turski ministar Hulusi Akar je rekao da Turska očekuje da Helsinki preduzme „konkretne korake“, pre nego što Ankara odobri članstvo Finske u Alijansi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.