HDZ povećao prednost u Mostaru, Čović pisao EU o prevarama

MOSTAR – HDZ BiH povećao je prednost na oko 2.700 glasova ispred probošnjačke Koalicije za Mostar nakon prebrojanih 81,33 odsto listića s nedeljnih izbora u tom gradu, a čelnik HNS BiH pisao je evropskim zvaničnicima tražeći pomoć u otklanjanju, kako tvrdi, izbornih krađa.

Centralna izborna komisija saopštila je u utorak da HDZ BiH ima 14.878 glasova na gradskoj listi, a što čini 36,27 odsto.

Sledi Koalicija za Mostar koju predvodi bošnjačka SDA za koju je glasovalo 12.188 birača, odnosno 29,71 odsto, prenosi Hina.

BH blok koji čine SDP BiH i Naša stranka je dobio podršku 5.050 birača, a Hrvatska republikanska stranka 3.111 glasova.

Izborni prag prolazi još srpska koaliciona lista Ostajte ovđe – Zajedno za naš Mostar koja ima 1.836 glasova.

Istovremeno, predsednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović je u pismu zatražio angažovanje niza evropskih zvaničnika, tvrdeći da su se pre i na izborima u Mostaru događali izborni inženjering i masovne prevare.

Pismo je, pored ostalih, upućeno predsedniku Evropske narodne stranke (EPP) Donaldu Tusku, visokom predstavniku Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Džosepu Borelju i komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju.

Čović je ponovio tvrdnje o fiktivnim prijavama i prebacivanju bošnjačkih birača u većinska hrvatska izborna područja.

Zatražio je hitno uključenje međunarodnih zvaničnika, kao i svih nadležnih institucija, u „rasvetljavanje prevara i manipulacija na izborima u Mostaru“, koji su održani prvi put posle 12 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.