U trendu

Hejli: Iran „iznova i namerno“ krši nuklearni sporazum

SAD su optužile Iran da „iznova i namerno“ krši rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom je odobren nuklearni sporazum iz 2015, i saopštile da Savet bezbednosti UN nije uspeo da na to odgovori.

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli ukazala je na „ponavljana lansiranja balističkih raketa, dokazano krijumčarenje oružjem“, kupovinu raketne tehnologije i kršenje zabrane putovanja iranskim vojnim zvaničnicima kao dokaz da se Iran nije pridržavao svojih međunarodnih obaveza, prenosi AFP.

„Savet bezbednosti nije uspeo da preduzme čak ni minimalne korake kako bi odgovorio na ova kršenja. Ove mere postoje sa razlogom. Ovaj savet bi trebalo da postoji da ih (mere) osnaži“, rekla je Hejli.

Kako agencija podseća, Savet bezbednosti UN je pre dve godine usvojio rezoluciju 2231 kojom je utvrđen sporazum između Irana i šest najjačih svetskih sila (Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka i EU i Rusija, SAD i Kina) i kojim su ukinute ekonomske sankcije Iranu u zamenu za ograničavanje nuklearnog programa te države.

Tom rezolucijom, kako se navodi, Iran je pozvan da ne testira balističke rakete sa nuklearnim bojevim glavama, a embargo na oružje je ostao na snazi.

Šef odseka za politička pitanja UN Džefri Feltman je prilikom podnošenja izveštaja, izjavio da je Savet bezbednosti bio podeljen u shvatanju da li je iransko lansiranje rakete srednjeg dometa u januaru 2017 bilo kršenje sporazuma.

Hejli je podsetila da američka administracija razmatra nuklearni sporazum, koji je predsednik SAD Donald Tramp okarakterisao kao „katastrofalan“, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.