Hejli: Rusija krši sankcije protiv S.Koreje

NJUJORK – Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli optužila je danas Rusiju da krši sankcije protiv Severne Koreje koje su uvele UN.

Prema njenim rečima, postoje „verodostojni navodi“ da Moskva severnokorejskim radnicima izdaje dozvole za rad, prenosi AP.

„Verodostojni navodi da Rusija krši rezolucije Saveta bezbednosti UN o severnokorejskim radnicima su zabrinjavajuće“, rekla je Hejli, prenosi Rojters.

Ona je rekla da Rusija ne može da podržava sankcije samo svojim rečima, pa potom da ih krši svojim delima.

Rusija poručuje da nije narušila sankcije Ujedinjenih nacija kojim se zabranjuje zapošljavanje građana Severne Koreje i nije dovela nove radnike iz te zemlje u Rusiju.

Kako je za agenciju Interfaks rekao ambasador Rusije u Severnoj Koreji Aleksandar Matsegora, nove radne dozvole izdate su radnicima iz Severne Koreje koji su i ranije boravili u Rusiji i radili pod starim ugovorima.

Američki list „Vol strit džornal“ je, pozivajući se na podatke ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, izvestio da je više od 10.000 severnokorejskih radnika registrovano u Rusiji od septembra, a da je od početka ove godine izdato 700 novih dozvola.

Time je Rusija potencijalno prekršila sankcije UN uvedene kako bi se smanjio priliv novca u Severnu Koreju i pritisnuo Pjongjang da odustane od nuklearnog naoružanja.

I zvaničnici UN istražuju da li je došlo do kršenja sankcija.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Adnan

    ma j….. pas mater a amerika nektsi rezulocije kad zapocne ona amerika novi rat to zensko treba baciti svinjama tamo joj je mesto

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike