U trendu

Hezbolah ima rakete uprkos nastojanjima Izraela

BEJRUT – Hezbolah je nabavio rakete i oružje uprkos višegodišnjim pokušajima Izraela da preseku linije snadbevanja u Siriji, rekao je vođa tog pokreta u Libanu Sajed Hasan Nasralah.

On je istakao da će Hezbolah doći u posed preciznih raketa i oružja bez obzira šta Izrael uradi da preseče rutu snadbavanja, prenosi Rojters.

„Ukoliko Izrael nametne rat Libanu, suočiće se sa sudbinom i realnošću kakvu nisu očekivali“, rekao je lider Hezbolaha obraćajući se Izraelu putem video poruke.

Izrael na šiitsku paravojnu organizaciju gleda kao na najveću pretnju na svojim granicima i ta zemlja je izvršila više vazdušnih napada na Siriju, kako bi sprečila da Hezbolah dobije oružje od Irana.

Hezbolah, kojeg podržava Iran, igrao je ključnu ulogu u podršci sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu tokom sedmogodišnjeg civilnog rata u toj zemlji.

Iranska revolucionarna garda pomogla je Hezbolahu osamdesetih godina da se odupru izraelskoj okupaciji u južnom Libanu, a Izrael i Hezbolah su kratko ratovali u Libanu tokom 2016. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.