Hilari i Bil Klinton zaradili 10,6 miliona dolara tokom 2015.

Demokratska kandidatkinja u trci za Belu kuću Hilari Klinton objavila je danas svoju poresku prijavu za 2015. godine kritikujući svog republikanskog protivnika Donalda Trampa što odbija da se povinuje toj tradiciji kao predsednički kandidat.

Hilari i Bli Klinton su prijavili 10,6 miliona dolara prihoda tokom 2015. Platili su 3,6 miliona dolara poreza saveznoj poreskoj upravi, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu biše prve dame SAD www.hillaryclinton.com.

Klintonovi objavljuju svoje poreske prijave od 1977. godine, na šta insistira Demokratska stranka.

“Donald Tramp se krije iza lažnih izgovora i ignoriše svoja ranija obećanja da objavi svoje poreske prijave”, izjavila je Dženifer Palmijeri iz izbornog tima Hilari Klinton.

Glavni izvor prihoda Klintonovih su plaćena učešća Bila Klintona na konferencijama, na kojima je zaradio 5,2 miliona dolara. Hilari Klinton je zaradila oko tri miliona dolara od poslednje knjige. Ona je 2013, 2014. i 2015. zaradjivala takodje od držanja govora na raznim skupovima, ali je time prestala da se bavi u aprilu 2015. kada je ušla u izbornu trku za predsedničke izbore u SAD.

Bračni par Klinton je poklonio milion dolara dobrotvornoj organizaciji koja nosi njihovo ime.

Republikanski i demokratski kandidati tradicionalno obajvljuju svoje poreske prijave pred devet poslednjih predsedničkih izbora, od ere Ronalda Regana 1980. godine i to najmanje za jednu godinu unazad, naveo je sajt Politifakt.

Tim dokumentom javnost može da ima uvid u imovinu, prihod i dugove kandidata.

Tramp ima bogatstvo veće od deset milijardi dolara, ali taj iznos nije proveren iz nezavisnih izvora. Časopis Forbs procenio je Trampovu imovinu na oko 4,5 milijarde dolara.

Demokrate sumnjaju da Tramp ne želi da objavi svoju poresku prijavu jer bi onda pokazala da zaradjuje manje nego što tvrdi, da ne plaća redovno porez i da su njegove donacije u dobrotvorne svrhe zanemarljive.

(Beta)

Ostavite komentar