U trendu

Hilari Klinton ima 88 odsto šansi za pobedu

Sudeći prema rezultatima najnovijih anketa, demokratska kandidatkinja na predsedničkim izborima u SAD Hilari Klinton je na izvesnom putu ka pobedi, sa 88 odsto šansi da osvoji trku za Belu kuću, objavio je „Njujork tajms“.

Kako pokazuju najnoviji rezultati istraživanja u SAD, Hilari Klinton uživa podršku 45 odsto glasača, dok je njenom protivkandidatu iz redova Republikanske partije Donaldu Trampu naklonjeno 39 odsto Amerikanaca, navodi američki list.

Klinton je i dalje, nedelju dana posle demokratske konvencije, u pozamašnoj prednosti u odnosu na Trampa, kako u nacionalnim anketama, tako i u istraživanjima u ključnim državama SAD.

List navodi da se u narednim nedeljama ne očekuju neki veliki padovi što se tiče vođstva Hilari Kliton, a za Trampa konstatuje da nijedan kandidat u modernoj istoriji koji je toliko dugo zaostajao nakon konvencija nije postao predsednik.

Njujorški dnevnik napominje da će se o predstojećem periodu od nešto više od dva meseca, koliko je ostalo do izbora, u svakom slučaju godinama raspravljati.

Konstatujući da Klinton ubedljivo vodi, sa 88 odsto šansi za pobedu u odnosu na samo 12 koliko ima Tramp, „Njujork tajms“ navodi kako analize pokazuju da se posle stranačkih konvencija rejting dva predsednička kandidata stabilizovao, te da i jedan i drugi uživaju naklonost kakvu su imali i pre konvencija.

Pri tom, ukazuje se u tekstu, Klinton uživa sigurnu prednost jer se ona beleži u državama koje inače podržavaju Demokrate, tako da nema mnogo izgleda da se tamošnji glasači predomisle.

I dok najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju kako demokratsku predsedničku kandidatinju podržava 90 odsto simpatizera njenog dojučerašnjeg konkurenta u stranci Bernija Sandersa, kao i 90 odsto svih članova Demokratske stranke, Tramp se ne može pohvaliti takvom jedinstvenom podrškom Republikanaca, zaključuje njujorški list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.