U trendu

Hilari Klinton ne odustaje: Sada sam aktivista i deo otpora

Izbori u SAD su možda gotovi, sa navršenih više od 100 dana kako je Donald Tramp na poziciji predsednika u toj državi, ali njegova protivkandidatkinja u izbornoj kampanji Hilari Klinton nije spremna da odustane.

U kratkom, ali otvorenom intervjuu sa novinarkom Kristijanom Amanpour, Klintonova je izjavila da je sprovela „bolnu analizu“ svoje neuspele predsedničke kampanje kao deo knjige koju piše, piše BBC.

Na pitanje šta je naučila, dok je sa jedne strane priznala da je pravila greške, a da je njena kampanja imala „izazove“, „probleme“ i „nedostatke“, sa druge strane je prst uperila u dva čoveka – direktora FBI Džejmsa Komija i ruskog predsednika Vladimira Putina, navodeći da su oni neposredno odgovorni za njen poraz.

„Bila sam na putu da pobedim dok pismo Džima Komija 28. oktobra i ruski Vikiliks nosu probudili sumnju u umovima građana koji su nameravali da glasaju za mene, ali su se uplašili“, rekla je ona navodeći da smatra da su dokazi za to ubedljivi.

Klintonova je, takođe, napomenula da je s obzirom na to da je bila prva žena koja se kandidovala za predsednika i kao kandidat velike stranke, mizoginija odigrala veliku ulogu u njenom gubitku.

„Stvarno je. To je velikim delom deo političkog pejzaža, socijalno i ekonomski“, rekla je ona i dodala da bi njen odabir bio od velike važnosti za prava žena i da bi poslao poruku širom sveta.

Na šaljiv komentar novinarke kako će Tramp iskoristiti društvene mreže da odgovori na navode Klintonove, ona je odgovorila da će biti srećna da bude predmet diverzije.

„Ako hoće da tvituje o meni, onda sam srećna da se tako skreće pažnja, zato što imamo mnogo toga o čemu treba da brinemo“, rekla je ona.

Te iste večeri Tramp je zaista odgovorio na komentare putem Tvitera, ponovo navodeći da optužbe za rusko mešanje predstavljaju demokratski pokušaj da se izbegne krivica zbog poraza.

Kada je reč o spoljnopolitičkim odnosima, Klintonova je iznela svoje mišljenje o „uvrnutim problemima“ sa kojima se Tramp trenutno suočava.

Ona je, kako se navodi, rekla da napori da se okonča program nuklearnih i balističkih raketa zahtevaju regionalni trud, sa iznetim stavovima SAD u kritičkim pregovorima, a ne samo „ubačenim nekog jutra u tvit“.

Ona je takođe rekla i da je podržala nedavni vazdušni napad koji su SAD izvele na sirijsku vojnu bazu kao odgovor na navodnu upotrebu hemijskog oružja za koji je Trampova administracija optužila administraciju sirijskog predsednika Bašara al Asada.

„Sada sam ponovo građanski aktivista i deo snage otpora“, rekla je ona pred kraj intervjua misleći na etiketu koju su poneli mnogobrojni liberalni protivnici Donalda Trampa, piše BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.