U trendu

Hilari Klinton pobedila u Vašingtonu

Hilari Klinton pobedila je na poslednjim unutarstranačkim izborima Demokratske stranke u Vašingtonu (Distrikt Kolumbija) i spremno dočekuje stranačku Konvenciju demokrata sledećeg meseca u Filadelfiji.

Favoritkinja Demokratske stranke za predsednika SAD već je ranije obezbedila dovoljan broj delegata za zvaničnu stranačku delegaciju.

Ona je trijumfovala u Vašingtonu, osvojivši skoro 80 odsto glasova.  Njen protivkandidat Berni Sanders ponovo je obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi sprečio republikanskog kandidata Donalda Trampa da dodje u Belu kuću, ali nije dao izričitu podršku Hilari Klinton za dobijanje predsedničke kandidature demokrata.

Kandidati demokrata za predsedničku nominaciju Hilari Klinton i Berni Sanders sastali su noćas u Vašingtonu, a na njihovom 90-minutnom sastanku razgovaralo se o „ujedinjenju partije i opasnosti koju protivkandidat Tramp predstavlja za američku naciju“, saopšteno je iz njihovih izbornih štabova.

Klintonova je poručila senatoru iz Vermonta da veoma ceni njegovu posvećenost da zaustavi Trampa na predsedničkim izborima.

Oni su, kako se navodi u skoro idčnim saopštenjima njihovih izbornih štabova, razgovarali o zajedničkim ciljevima, kao što su povećanje zarada za američke porodice, eliminisanje netransparentnog novca u politici i smanjenje školarina za studente.

„Kandidati su se složili da zajedno rade na stvaranju zajedničke platforme pred predstojeću stranačku Konvenciju u Filadelfiji“, navodi se u saopštenjima.

Senator iz Vermonta je rekao da će mu sastanak sa Hilari Klinton pomoći da utvrdi koliko je njegova protivkandidatkinja posvećena ciljevima kojima je on posvetio 13 meseci kampanje.

„Naš cilj mora biti da ne dozvolimo drugim političarima, Donaldu Trampu ili nekom drugom da nas podeli“, rekao je Sanders pred početak sastanka.

On je rekao novinarima da će nastaviti da se bori za reformu Demokratske stranke.

Senator iz Vermonta odbio je juče da pruži podršku Klintonovoj kao konačnoj predsedničkoj kandidatkinji te stranke, i rekao svojim pristalicama da će se svom snagom boriti za reformu stranke.

Sanders je ponovio svoj poziv za reformu unutarstranačkih izbora demokrata i za usvajanje vrlo progresivnog programa stranke, čime je naznačio da će njegova podrška Hilari Klinton biti pružena uz odredjene uslove.

Sanders je novinarima uoči sastanka ponovio da se zalaže za novo rukovodstvo u Demokratskom nacionalnom komitetu, za progresivnu platformu na konvenciji u julu i za izborne promene koje bi omogućile i učešće nezavisnih kandidata.

Hilari Klinton je prošlog utorka proglasila pobedu nad Sandersom i da je osvojila podršku potrebnog broja delegata za predsedničku nominaciju svoje stranke. Zvanična nominacija treba da se objavi na konvenciji demokrata krajem jula u Filadelfiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.