Hilari Klinton uverena u svoj uspeh

Bivša državna sekretarka Hilari Klinton još je korak bliže osvajanju demokratske predsedničke nominacije iako je minimalnom većinom pobedila na primarnim izborima u Kentakiju, a izgubila na izborima u Oregonu.

Sa osvajanjem novih delegatskih glasova, ona ima gotovo nedostižnu prednost u odnosu na svog rivala Bernija Sandersa, koji ipak obećava pristalicama da će ostati u trci do demokratske konvencije.

Klitnon je u intervjuu za CNN istakla da je njena trka sa Sandersom praktično okončana.

„Ja ću biti nominovana. To je, praktično, već gotovo. Nema šanse da bude drugačije“, kazala je Klinton, preneo je BBC.

Na osnovu većine prebrojanih glasova u državi Kentaki, Hilari Klinton je pobedila senatora iz Vermonta Bernija Sandersa za samo oko 2.000 glasova.

Izborni zvaničnici još nisu proglasili pobednika ali je izborni štab Hilari Klinton proglasio pobedu, navodi Glas Amerike.

Obraćajući se pristalicama na velikom mitingu u Kaliforniji, Berni Sanders je, međutim, rezultate takođe doživeo kao svoju pobedu.

„Želim da iskoristim ovu priliku da se zahvalim građanima Kentakija. Na zatvorenim primarnim izborima, a ja nisam oduševljen tim konceptom gde nezavisnim biračima nije dozvoljeno da glasaju, tamo gde je senatorka Klinton porazila Baraka Obamu za 250.000 glasova 2008. Izgleda da ćemo završiti sa oko polovinom delegata iz Kentakija“, rekao je Sanders.

Krajnji rezultat nije toliko značajan budući da demokrate dodeljuju delegate proporcionalno glasovima, pa će dvoje kandidata na kraju pripasti gotovo jednak broj delegata iz Kentakija.

Sanders je odneo pobedu u drugoj trci – primarnim izborima u Oregonu.

U narednom periodu, Sanders bi morao da osvoji oko 85 odsto preostalih delegata kako bi mogao da nadmaši Klinton i dođe do nominacije.

Do sada je pobedio samo u jednoj državi sa tako velikom prednošću a to je bio njegov Vermont.

Sledeći primarni izbori za demokrate su 4. juna na Devičanskim ostrvima i 5. juna u Portoriku, ali izbori na tim teritorijama ne donose dovoljno delegata da bi Klinton osvojila nominaciju.

Međutim, očekuje se da će dostići željenu cifru 7. juna, kada se glasa u šest država.

Demokratski nacionalni komitet je zabrinut zbog predstojeće stranačke konvencije u Filadelfiji i strahuje da bi mogli da se ponove gnevni protesti Sandersovih pristalica sa državne konvencije Demokrata u Nevadi, kada su “letele stolice” a upućene su i pretnje smrću predsednici stranke u toj državi.

Sanders je u svom saopštenju osudio nasilje ali je i kritikovao, kako je rekao, “korumpirani sistem unutar Demokratske stranke u Nevadi”.

Stranački lideri smatraju da senator iz Vermonta nije “dovoljno energično” osudio ponašanje svojih pristalica.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike