najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Hilari Klinton zbog spornih mejlova gubi podršku

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton, koja se smatra najozbiljnijim kandidatom za osvajanje nominacije Demokratske stranke sledeće godine, počela je da gubi podršku sa produbljivanjem kontroverze oko njenih mejlova.

Najnovije ankete pokazuju da je Hilari Klinton od maja izgubila podršku oko 20 odsto birača Demokratske stranke, dok njen glavni izborni rival, senator Berni Sanders iz države Vermont, smanjuje razliku.

U Ajovi Sanders zaostaje za Klinton sa samo sedam odsto, a već ju je prestigao u državi Nju Hempšir. Obe države su ključne za primarne izbore odnosno za stranačku predsedničku nominaciju, preneo je Glas Amerike.

Pad popularnosti Hilari Klinton analitičari povezuju sa svakim dodatnim objavljivanjem poruka sa njenog privatnog servera.

Pored ranijih 63 mejlova, dodatnih 150 iz najnovije grupe retroaktivno su proglašeni poverljivim dokumentima, a Stejt department navodi da nijedan od njih nije prethodno imao takvu oznaku.

Hilari Klinton ističe da je poštovala pravila koja su postojala u vreme slanja spornih mejlova.

“Više puta sam ponovila da nisam slala niti primala poverljive materijale, i uverena sam da će na kraju postupka svima to biti jasno. To što kažem biće dokazano”, poručila je ona.

Analitičari, međutim, smatraju da Klinton nije ispravno reagovala u celoj kontroverzi oko njenih mejlova, ali i napominju da ona ima još dovoljno vremena da se oporavi, s obzirom da se predsednički izbori održavaju tek iduće jeseni.

Federalni istražni biro (FBI) počeo je da proverava mejlove Klintonove kada se saznalo da je ona kao američki državni sekretar koristila svoj lični server za službenu prepisku, što predstavlja kršenje federalnog zakona.

Zbog toga je bila meta žestoke kritike Republikanske stranke i pod pritiskom uoči narednih predsedničkih izbora.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike