U trendu

Hiljade demonstranata ponovo na aerodromu u Hongkongu, otkazani svi preostali letovi

Demonstranti u Hongkongu i danas su izazvali velike probleme u vazdušnom saobraćaju, pošto su drugi dan zaredom zauzeli terminale medjunarodnog aerodroma u tom gradu i primorali vlasti da otkažu sve preostale letove.

Hiljade demonstranata vratile su se danas na aerodrom i prvo ispunile terminal za dolaske, a potom i za odlaske, uprkos jakim bezbednosnim merama koje je trebalo da ih spreče u tome.

Demonstranti, izmedju ostalog, traže demokratske reforme i nezavisnu istragu, kako tvrde, policijske brutalnosti prema učesnicima protesta u toj autonomnoj kineskoj teritoriji.

Posle kratkog perioda tokom kojeg su avioni danas poletali i sletali, aerodrom je objavio da je „ček-in“ za odlaske obustavljen od 16.30 po lokalnom vremenu, a da letovi na kojima je taj proces završen neće biti odloženi. Do popodneva je otkazano više od 100 letova.

Zvaničnici aerodroma naveli su da ne očekuju da demonstracije utiču na dolaske aviona, iako su desetine takvih letova već otkazane.

Najmanje tri koncerta na kojima je trebalo da nastupe strani izvodjači otkazana su zbog blokade aerodroma.

Aerodrom je jutros otvoren, dan pošto su demonstranti primorali na zatvaranje jedno od najprometnijih saobraćajnih čvorišta na svetu. Juče je zbog protesta otkazano više od 200 letova, a aerodrom je zatvoren.

Blokada medjunarodnog aerodroma predstavlja eskalaciju letnjih demonstracija u Hongkongu protiv erozije sloboda koje su njegovim gradjanima obećane 1997. godine, kada je komunistička Kina preuzela kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom.

Kineska vlada je okarakterisala protestni pokret u Hongkongu kao nešto što se približava „terorizmu“ koji predstavlja „egzistencijalnu pretnju“ gradjanima te teritorije.

Šefica hongkonške vlade Keri Lam stala je u odbranu policije pošto su demonstranti juče primorali aerodrom na zatvaranje. Ona je novinarima rekla da dijalog može da počne jedino kada nasilje prestane i navela da policija na protestima koristi „najmanji nivo sile“ u teškim okolnostima.

Protesti u Hongkongu koji traju više od devet nedelja često postaju nasilni u poslednje vreme. Demonstranti blokiraju puteve i često bacaju cigle, jaja i molotovljeve koktele na policijske stanice.

Protestni pokret, izmedju ostalog, zahteva ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam, direktne izbore, oslobadjanje uhapšenih na prethodnim protestima i istragu policijskog korišćenja sile protiv demonstranata.

Protesti su počeli u junu, zbog u medjuvremenu suspendovanog predloga zakona o ekstradiciji koji predvidja izručenje osumnjičenih Pekingu. Protivnici tog zakona navode da on predstavlja pretnju slobodama Hongkonga, garantovanim u narednih 50 godina od 1997. kada je Velika Britanija predala tu teritoriji Kini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.