U trendu

Hiljade gradjana protestuju protiv predsednika Venecuele

Hiljade protivnika predsednika Venecuele Nikolasa Madura je danas protestovalo na ulicama Karakasa zbog jučerašnje zabrane opozicionom lideru Enrikeu Kaprilesu da obavlja političke funkcije u narednih 15 godina.

Protesti koji već sedam dana ne jenjavaju, izbili su zbog u medjuvremenu povučene odluke Vrhovnog suda da preuzme ovlašćenja Parlamenta u kojem opozicija ima većinu od kraja 2015. godine. Tom odlukom poslanici su lišeni imuniteta što ih izlaže mogućim sudjenjima za veleizdaju.

Vlasti su juče zabranile Kaprilesu da se kandiduje za političke funkcije narednih 15 godina zbog administrativnih nepravilnosti dok je bio guverner savezne države Miranda. Kaprilesove pristalice i neke strane vlade ocenile su tu zabranu kao još jedan korak ka uvodjenju diktature.

Dok su ranije demonstracije opozicije u Venecueli nekad planirane i nedeljama, razvoj dogadjaja je sada silom prilika pokrenuo i ujedinio uglavnom podeljenu venecuelansku opoziciju.

Kapriles koji predvodi proteste, rekao je pred početak današnjih demonstracija da „niko ne može da diskvalifikuje venecuelanski narod“. On je pozvao gradjane da odu do kancelarije zaštitnika gradjana, što su i učinili, pevajući državnu himnu.

Ovonedeljne demonstracije su najborbenije od talasa protesta protiv vlade 2014. godine u kojima su poginule desetine ljudi.

Vlasti su zatvorile metro u Karakasu što se uglavnom tumači kao pokušaj da se ljudi spreče da učestvuju u protestima, na kojima su česta hapšenja, bacanje suzavca i ispaljivanje gumenih metaka.

Kapriles koji je na poslednjim predsedničkim izborima osvojio 250.000 glasova manje od Madura, vodeća je opoziciona ličnost u Venecueli u poslednjih desetak godina, uz uhapšenog i osudjenog Leopolda Lopesa.

On je juče rekao da to što mu je vlada zabranila da se kandiduje na narednim izborima samo pojačava njegovu odlučnost da pruži otpor na ulicama.

„Kada diktator cvili, to je znak da napredujemo. Jedini koji je ovde diskvalifikovan si ti, Nikolase Maduro“, rekao je Kapriles.

Vodje Madurove socijalističke partije optužuju opoziciju za pokušaj izazivanja krvoprolića, dok je osnovni cilj opozicije da primora vlast da raspiše predsedničke izbore pre redovnog roka u decembru 2018. godine.

Uz politički sukob, Venecuelu koja je pogodjena i nasiljem, potresa stalna nestašica dve trećine osnovnih proizvoda, a inflacija koja je van kontrole, krajem ove godine, po predviđanju MMF, može dostići 1.660 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.