U trendu

Hiljade Izraelaca na protestima, u znak podrške – Palestincima

Hiljade Izraelaca okupilo se danas u Tel Avivu u znak podrške uspostavljanju palestinske države, uoči 50-godišnjice izraelske okupacije palestinskih teritorija, javlja AFP.

Demonstranti su nosili transparente s natpisima „Dve države, jedna nada“, a proteste su organizovali podržavaoci palestinske države, među kojima je i izraelska nevladina organizacija „Mir sada“.

Direktor te izraelske organizacije Avi Buskila rekao je da je današnji skup protest protiv toga „što vlada, koja i dalje primenjuje okupaciju, nasilje i rasizam, ne pruža nadu“.

„Došao je trenutak da pokažemo Izraelcima, Palestincima i celom svetu da se značajan deo izraelskog stanovništva protivi okupaciji i želi rešenje zasnovano na dvema državama“, istakao je on.

Na skupu u Tel Avivu pročitana je poruka podrške palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, u kojoj se kaže da je „vreme za zajednički život u slozi, bezbednosti i stabilnosti“.

Skupu je prisustvovao i lider izraelske opozicione Laburističke stranke Isak Hercog, koji podržava dvodržavno rešenje za izraelsko-palestinski sukob.

Godine 1967, Izrael je preuzeo Zapadnu obalu i istočni Jerusalim od Jordana tokom Šestodnevnog rata sa susednim državama, a kasnije je i pripojio istočni Jerusalim, potezom koji međunarodna zajednica nikada nije priznala, navodi francuska agencija.

Više od 400.000 Izraelaca živi u naseljima na Zapadnoj obali koja se, prema međunarodnom pravu, smatraju nelegalnim i velikom preprekom za mir na Bliskom istoku, dodaje AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar