U trendu

Hiljade muslimana se ponovo molilo na jerusalimskom svetilištu

Hiljade muslimana ušlo je danas posle podne na sporno jerusalimsko svetilište da bi se tamo molili prvi put za gotovo dve nedelje.

Molitve su organizovane pošto je Izrael uklonio sve nove kontroverzne bezbednosne mere na ulazima u svetilište, uvedene posle oružanog napada 14.jula, kada su tri izraelska Arapina ubila dva izraelska policajca.

Palestinci su se danas popeli na krov džamije Al-Aksa, treće po značaju u islamu, i mahali svojim nacionalnim zastavama, slaveći povratak.

Njima su muslimanski lideri jutros rekli da se vrate na to mesto koje je sveto i za Jevreje i za muslimane, jer je Izrael uklonio detektore za metal, metalne ograde i kamere koje je postavio posle napada. Zbog tih mera muslimanski lideri su prethodno pozvali na bojkot svetilišta koje Jevreji zovu Brdo hrama, a muslimani Uzvišeno utočište (Haram al Šarif).

Hiljade muslimana se odazvalo pozivu i danima molilo na ulicama izvan svetilišta, a kriza nastala zbog bezbednosnih mera prerasla je u nerede u kojima je od prošlog petka poginulo pet Palestinaca.

Apel na ponovne masovne molitve na svetilištu odnosi se i na sutrašnji dan kada se muslimani po tradiciji mole u podne.

Rivalske palestinske frakcije Hamas i Fatah pozvale su da se sutra protestuje na Zapadnoj obali i u Jerusalimu. Izraelske bezbednosne snage su zbog toga u visokoj pripravnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar