U trendu

Hiljade Poljaka protestovalo protiv reforme pravosuđa

Više hiljada protivnika poljske vlade okupilo se danas u Varšavi i drugim gradovima te zemlje kako bi protestovalo protiv najnovijih promena u zakonodavstvu kojima se reogranizuje pravosuđe.

Okupljeni su uzvikivali „branićemo demokratiju“ i slogane protiv lidera vladajuće partije Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog, najmoćnijeg poljskog političara, kojeg optužuju da je diktator.

Protesti, koji su održani pod sloganom „u odbranu sudova“, poslednji su u nizu masovnih antivladinih demonstracija koji su obeležili poslednjih 20 meseci na vlasti konzervativne, populističke partije Pravo i pravda.

Glavna tema je bila odbrana demokratije pod vladajućom partijom, koja kontrliše oba doma parlamenta.

Političari EU i poljska opozicija osudili su zakonske propise koji su usvojeni prošle nedelje navodeći da se njima ugrožava nezavisnost sudstva i vladavina zakona, podseća AP.

Prema novim zakonima, članove Nacionalnog saveta sudija imenovaće parlament, a prethodno su ih imenovale sudije.

Poljska opozicija je, takođe, izrazila ogorčenje i povodom nacrta zakona o Vrhovnom sudu koji je predložila vladajuća stranka.

Tim iznenadnim potezom, pozvani su trenutni članovi vrhovnog suda da se penzionišu, osim onih koji imaju podršku ministra pravde.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.