Hiljade Poljakinja na ulicama u Crnom protestu protiv daljih zabrana abortusa

Hiljade Poljakinja izašle su danas na ulice Varšave i na desetine drugih gradova Poljske u najnoviji u nizu Crnih protesta protiv daljih zabrana prava na abortus.

One su simbolično nosile crne kišobrane protestujući protiv, kako tvrde, trećeg najrestriktivnijeg zakona u Evropi.

„Ne sklapamo kišobrane“, „Sloboda, ravnopravnost, abortus po želji“, „Političari marš iz kapele“, skandiraju danas Poljakinje u Varšavi, Krakovu, Poznanju, Gdanjsku i drugim većim gradovima širom zemje, odbijajući pritisak uticajne Poljske katoličke crkve na političare da se život štiti od samog začeća, a abortusi, u svim okolnostima, zabrane.

U Varšavi, pohod ogorčenih Poljakinja od sedišta nadbiskupa, preko Sejma do sedišta vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda obezbedjuju jake policijske snage.

Policija je u jednom trenutku intervenisala i izvukla iz mase, uz burno negodovanje demonstranata, nekoliko žena koje su bacile petarde i dimovnjače.

Poljakinje, najviše mlade, ali i muškarce koji im daju podršku, na ulice je danas izvelo to što je u ponedeljak Odbor za pravdu i ljudska prava Sejma poljskog parlamenta u dalju proceduru, sa velikim šansama da bude usvojen, pustio gradjanski predlog prokatoličkih organizacija da se zabrani veštački prekid trudnoće kada je teško deformisan plod, ili kada se oceni će nasledno oboljenje osuditi dete na život u bolovima i patnji.

Prema zakonu iz 1993. godine po kome je abortus zabranjen, to je za sada jedan od svega tri izuzetka kada žena u Poljskoj sme da prekine trudnoću, uz prvi, ako je ugroženo zdravlje i život majke i drugi, kada je trudnoća plod krivičnog dela – silovanja ili incesta.

Pred zgradom Sejma u Varšavi Poljakinje su skandirale „Jaroslave i crkvo, ne odlučujte o mom telu“, protestujući zbog argumenta lidera vladajuće stranke Pravo i Pravde Jaroslava Kačinjskog da teško deformisane ili obelele bebe moraju ipak da se rode i izdrže makar nekoliko sati kako bi mogle da budu krštene i sahranjene po obredima crkve.

„Idemo po pravo i pravdu“, skandirala je masa Poljakinja kada su krenule od zgrade parlamenta ka sedištu stranke Jaroslava Kačinjskog.

Proteste još od jeseni 2016. godine organizuje Opštepoljski štrajk žena. Tada su se konzervativci Kačinjskog u poslednjem trenutku pod pritiskom stotina hiljada Poljakinja na ulicama povukli od namere da usvoje apsolutnu zabranu veštačkih prekida trudnoće koja je tada za pobačaj predvidjala čak zatvor i za trudnicu i za lekara.

„Izlazimo na ulice da zaustavimo fanatike. Pravo i Pravda se vraća zabrani abortusa zato što ima ogroman dug Poljskoj katoličkoj crkvi“, upozorila je jedna od vodja poljske levice Barbara Novacka.

Eksperti OUN su uoči Crnog protesta upozorili poljske vlasti da svako dalje zaoštravanje zabrana abortusa u ionako restriktivnom zakonu prelazi u kršenje ljudskih prava.

„Prinudni nastavak trudnoće u svim okolnostima krši ljudska prava“, upozorio je Biro visokog komesara OUN za ljudska prava.

Eksperti UN pozvali su poljski parlament da odbaci predlog zakona Zaustavi abortuse zato što može da, insistirajući na trudnoći, nanese štetu zdravlju i životu žena i predstavlja gaženje medjunarodnih obaveza Poljske u oblasti ljudskih prava.

Prokatoličke organizacije danas su organizovale protiv Crnog petka svoj Beli petak, molitve širom Poljske za majke koje su bez obzira na to što su imale pravo na abortus rodile decu sa nekim oboljenjima i deformitetima a predano se o njima brinu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike