Hiljade u Pragu i Varšavi za Tvrdjavu Evropa

Na ulice Varšave, Praga, Brna i Bratislave izašle su danas hiljade demonstranata protiv islamizacije Evrope, uz skandiradnje, “Poljska Poljacima”, “Češka Česima”, “Nećemo multi kulti”, pod transparentima sa precrtanom džamijom i bradatim džinom iz Aladinove lampe na demonstracije koje nemačka PEGIDA organizuje u 25 gradova širom starog kontinenta.

Istovremeno su stotine Pražana i Varšavljana krenule u pohod centrom da pokažu da Evropa ipak nije kontinent mržnje, straha i netolerancije, policije razdvajaju obe grupe kordonima a u Pragu je policija morala da interveniše kada je pohod protivnika islamofobije Za Evropu bez straha i mržnje napala grupa od 20 nacionalista kamenicama, flašama i petardama.

Glavni miting češkog radikalnog Bloka protiv islama okupio je popodne oko 4.000 ljudi na trgu ispred predsedničkog zamka Hradčani, zato što na češkog predsednika Miloša Zemana Blok protiv islama gleda kao na svog zaštitnika otkako se predsednik na godišnjicu plišane revolucije 17. novembra pojavio umesto na državnim ceremonijama upravo na mitingu Bloka protiv islama.

“Mi smo ovde kod kuće” skandirali su demonstranti parafrazu jedne od nedavnih poruka češkog predsednika izbeglicama, muslimanima koji bi pokušali da potraže utočište u Češkoj.

Policija je morala da zaustavlja turiste koji su pošli u obilazak zamka a specijalci razdvajaju miting Tvrdjava Evropa od oko 300 protivnika zatvaranja Evrope pred izbeglicama koje beže od rata i na Hradčanskom trgu su jake policijske snage.

Policija je u Pragu na ukupno pet demonstracija i kontrademonstracija protiv islama i za izbeglice privela do sada petoro ljudi, javio je češki radio.

Oko 500 demonstranata protiv izbeglica i islama u organizaciji udruženja Nećemo izbeglice u Češkoj okupilo se i u drugom najvećem češkom gradu Brnu sa transparentima “Merkel + Junker = grobari Evrope bez dece” i “U jedinstvu je snaga. U Višegradskoj grupi ćemo uspeti – Bratislava, Budimpešta, Varšava”.

U Varšavi se na mitingu Tvrdjava Evropa ispred Kraljevskog zamka okupilo oko 2.000 ljudi na poziv nacionalističkog Narodnog pokreta i ultrakatoličke Svepoljske omladine.

“Apelovaćemo na (vladajuću) stranku Pravo i Pravda i vladu da ne prima izbeglice u Poljsku”, kazao je lider Narodnog pokreta Robert Vinicki.

Na demonstracijama u Varšavi prikupljaju se potpisi pod peticiju provladine opozicione stranke Kukiz 15, poznatog poljskog rokera, a sada poslanika, Pavela Kukiza, na kojoj je do sada već 100.000 potpisa pod zahtevom da se raspiše referendum i da Poljaci na njemu odluče da li će primiti i onih 7.000 izbeglica na šta se u okviru relokacije obavezala prethodna poljska liberalna vlada.

“Plače Britanija, plače Francuska. Tako završava tolerancija”, skandirali su protivnici izbeglica i muslimana u Evropi.

Malo dalje, iza policijskog kordona je i oko sto Varšavljana na mitingu “ANTIPEGIDA – protiv fašizacije Evrope”.

U Bratislavi se na demonstracijama Tvrdjava Evropa pojavilo svega 200 demonstranata.

(Beta)

Ostavite komentar