U trendu

Hiljade učesnika na novim antivladinim protestima u Južnoj Koreji

Hiljade Južnokorejaca izašlo je danas na ulice Seula u protestu protiv konzervativne predsednice Park Geun Hje koja je uporedila demonstrante s teroristima, posle njihovog sukoba s policijom na prošlomesečnom skupu.

Današnju protestnu šetnju organizovali su radničke, poljoprivredne i gradjanske organizacije da se bune protiv pogoršanja uslova rada i lošijih ličnih i političkih sloboda za vreme vlade predsednice Park.

Oko 14.000 ljudi učestvovalo je na današnjim protestima, prema navodima policije.

Policija je prvobitno zabranila protest iz bezbednosnih razloga, ali je sud ukinuo zabranu u četvrtak uz navode da je to kršenje prava na okupljanje.

Demonstranti su nosili plakate na kojima se traži od predsednice Park da podnese ostavku i postepene promene radničkih prava, a mnogi su nosili bele maske koje su pokrivale gornji deo njihovih lica.

Išli su istom rutom kao i na protestu pre tri nedelje koji je okupio oko 70.000 ljudi, na najvećem okupljanju u Seulu u deset godina.

Desetine demonstranata povredjeno je na tim demonstracijama 14. novembra u okršajimja s policijom, medjutim na današnjem protestu nema izveštaja o sukobima ili povredjenim.

Protestu su se danas pridružili opozicioni poslanici, budistički i hrišćanski sveštenici da pomognu da spreče sukobe izmedju demonstranata i policije.

Sindikalne grupe osudjuju nastojanje vlade da promene zakone o radu da bi dozvolili veće slobode kompanijama u otpuštanju radnika i više privremenih ugovora o radu što bi po mišljenju stručnjaka doprinelo poboljšanju zapošljavanja mladih.

Poljoprivrednici strahuju zbog očekivanog povećanja uvoza kineskih poljoprivrednih proizvoda na osnovu sporazuma o slobodnoj trgovini izmedju Južne Koreje i Kine, koji je nedavno ratifikovan u južnokorejskom parlamentu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar