U trendu

Hiljade Zimbabveanaca na ulicama Hararea, očekuju pad Mugabea

Hiljade Zimbabveanaca preplavilo je danas ulice Hararea, mašući nacionalnim zastavama uz pesmu i ples, ushićeno očekujući pad predsednika Roberta Mugabea.

„Ovo su suze radosnice. Celog života sam čekao ovaj dan. Napokon smo slobodni“, rekao je Rojtersu 34-godišnji Frenk Mucindikva, držeći zastavu Zimbabvea.

Učesnici protestnog marša protiv Mugabea grle vojnike, uzvikujući „Odlazi, odlazi, generale naš“ i noseći transparente s natpisom „Ne Mugabeovoj dinastiji“, navodi britanska agencija pozivajući se na očevice.

Članovi opozicije i drugi protivnici Mugabea pozvali su na današnji skup u Harareu kako bi pozvali Mugabea da ode s vlasti, a vojska Zimbabvea saopštila je da podržava taj skup.

Juče je, na dan kada se Mugabe prvi put pojavio u javnosti otkako je njegova zemlja zapala u političku krizu, i njegova vladajuća stranka pozvala predsednika da podnese ostavku, navodi Si-En-En.

„Provincijske strukture ZANU-PF u svih 10 pokrajina zemlje sastale su se danas i pozvale na ostavku svog prvog sekretara, predsednika Roberta Mugabea. Takođe su pozvali na ostavku sekretara ženske lige i prve dame Grejs Mugabe“, preneo je juče državni list „Herald“.

AP navodi da su građani Zimbavea sinoć gledali vesti koje nisu mogli da zamisle da će videti na državnoj televiziji koja je decenijama javljala o rođendanu predsednika Mugabea i njegovim dostignućima.

Prikazani su članovi vladajuće partije kako opisuju Mugabea kao prestarog da bi vladao i pozivaju ga da odstupi s vlasti, čak iako su neki izrazili poštovanje prema njemu.

AP kao primer „novootkrivenih lojalnosti“ navodi jednog člana partije koji je prošle nedelje kritikovao na televiziji smenjenog potpredsednika Emersona Mnangagvu, a koji je sada prikazan kako podržava potez vojske da se Mugabe stavi u kućni pritvor.

Mugabe se juče, prvi put, pojavio u javnosti posle smeštanja u kućni pritvor i preuzimanja vojne kontrole u zemlji u sredu.

Vojska Zimbabvea je prethodno saopštila da nastavlja pregovore sa Mugabeom o njegovoj ostavci dok traga za onima koji su bili bliski lideru i njegovoj supruzi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar