U trendu

Hitan sastanak Saveta bezbednosti UN zbog Severne Koreje

Savet bezbednosti UN održaće danas vanredan sastanak posle saopštenja Severne Koreje da je izvela probu hidrogenske bombe.

Sastanak je sazvan na zatev SAD i Japana i verovatno će biti održan iza zatvorenih vrata, izjavila je portparolka američke misije u UN Hagar Čemali.

Konsultacije 15 država članica će biti održane pre podne, po njujorškom vremenu, rekala je Čemali.

Ona je ponovila da SAD u ovom trenutku nisu u mogućnosti da potvrde da je proba izvedena, ali da Vašington osudjuje svako kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN i poziva Severnu Koreju da ispunjava svoje medjunarodne obaveze.

Severna Koreja je danas saopštila da je uspešno izvela prvu probu hidrogenske bombe, što bi, ako se potvrdi, značilo značajan napredak u razvoju nuklearnog arsenala te zemlje.

Južnokorejske i američke geološke službe su zabeležile seizmičke aktivnosti blizu severnokorejskog poligona za testiranje nuklearnog oružja, ali još ne mogu sa sigurnošću da kažu da je reč o nuklearnoj probi.

Pjongjang je već izveo tri nuklearne probe, 2006, 2009. i 2013. godine, zbog čega su Severnoj Koreji u nekoliko narata uvedene sankcije UN.

Rezolucijama UN Severnoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističih raketa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.