U trendu

Hoće li 2017. biti kobna za političare?

Od početka ove godine umrla su tri bivša predsednika. U 82. godini je umro bivši iranski predsednik Akbar Hašemi Rafsanjani, sa 82 godine umro je bivši nemački predsednik Roman Hercog i u 92. godini je preminuo bivši portugalski predsednik Mario Soares.

Otac portugalske demokratije

Mediji su 7. januara objavili da je umro Mario Soares, kojga smatraju ocem portugalske demokratije. On je 13. decembra primljen na deo intenzivne njege. Bio je u komi. Po izjavama njegovih bližnjih, nikada se nije potpuno oporavio od encefalitisa od koga je oboleo 2013., a zdravlje mu se pogoršalo nakon smrti supruge 2015. Soares, koji je pridoneo uvođenju demokratije nakon Revolucije karanfila 1974. godine, i evropskoj integraciji Portugala, ostao je prisutan na političkoj sceni približno četrdeset godina. Uticajna figura u zemlji, osnovao je portugalsku Socijalističku stranku, bio ministar spoljnih poslova, dvaput šef vlade, predsednik republike od 1986. do 1996. godine, kao i evropski zastupnik. Iako su ga u zemlji smatrali spomenikom demokratiji, on je bio skroman. „Nisam ni po čemu poseban, ja sam normalna osoba“, rekao je u intervjuu pre dve godine.

Bio je uticajna osoba u Iranu

Samo dan kasnije 8. januara mediji su objavili da je umro bivši iranski predsednik Akbar Hašemi Rafsanjani. Imao je srčani udar. Rafsanjani je bio uticajna osoba u Iranu. Predsedao je većem koje rešava sporove između parlamenta i Veća čuvara revolucije. Rafsanjani je bio predsednik od 1989. do 1997. i blizak saradnik imama Homeinija, osnivača Islamske republike 1979. Zadnjih godina je njegov uticaj u državnim institucijama znatno oslabio. Veće čuvara ustava je 2013. odbilo njegovu kandidaturu za predsedničke izbore zbog starosti.

Umro Roman Hercog

Nemački mediji su 10. januara objavili da je umro Roman Hercog. On je bio nemački predsjednik od 1994. do 1999. godine. Hercog je studirao pravo i radio je kao profesor na Univerzitetu. Bio je član CDU-a. Godine 2009. je operisao tumor. Kao predsednik prihvatio je ekonomske reforme 90-ih godina i ukazao na značaj sećanja nacističkog holokausta. Sadašnji nemački predsednik Joakim Gauk opisao ga je kao jedinstvenu ličnost. Godine 2008. je upozorio kako postoji spremnost za reforme, ali da je potrebno političko vođstvo, koje će imati harizmu i pokrenuti narod. Pre četiri godine upozorio je da je buđenje ekstremne desnice signal da građani trebaju nove odgovore na „evropska pitanja“.

– Za moju generaciju Evropa je značila mir, slobodu, gospodarsko blagostanje. Danas je ljudima važno da se Evropa potvrdi kao svetski lider kako politički tako i gospodarski, ali Evropa to ne radi. Evropski političari brinu o zabrani svetiljki i sličicama na kutijama cigareta – rekao je Hercog, prenosi portal 24sata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.