U trendu

Holandija i Rumunija i dalje se protive proširenju Šengena

BEČ – Holandski premijer Mark Rute i austrijski kancelar Karl Nehamer razgovarali su u četvrtak u Beču o migracijama, i poručili da će zajednički tražiti rešenja u borbi protiv ilegalnih migracija na vanrednom samitu EU koji je zakazan za početak sledećeg meseca, preneo je danas Romania Journal. Kako je navedeno, premijeri dve zemlje ostali su pri stavu da se protive proširenju šengena

„Jedinstveni smo u našem prigovoru na proširenje Šengena u ovom trenutku“, rekao je austrijski kancelar.

Premijer Holandije je ukazao da sada EU ima mnoštvo problema, uključujući Šengen, Fronteks, Dablinski sistem i repatrijacije.

„Moramo da se vratimo dablinskim pravilima“, zahtevao je Rute, tvrdeći da u suprotnom „Šengen neće preživeti“.

Prema Dablinskom sistemu, prva zemlja u koju izbeglica stigne je odgovorna za procedure azila, ali u praksi, kako je ocenjeno, sistem nije dobro funkcionisao.

U decembru su se Austrija i Holandija usprotivile pristupanju Bugarske Šengenu, dok se u slučaju Rumunije protivila samo Austrija.

Tokom posete bugarsko-turskoj granici u ponedeljak, Nehamer je tražio sredstva EU u vrednosti od dve milijarde evra za proširenje bugarske granične ograde. On je ponovio zahtev za finansijsku podršku EU Bugarskoj i Grčkoj za zaštitu spoljnih granica EU. Nehamer je rekao da i Austrija i Holandija imaju iste probleme sa transferom izbeglica.

Evropski komesar za unutrašnje poslove Ilva Johanson odbila je zahtev austrijskog kancelara, koji je tražio da se iz budžeta EU izgradi zid na granici između Bugarske i Turske

„Za tako nešto nema sredstava u budžetu Evropske unije. Dakle, ako damo novac za zidove i ograde, nema novca na raspolaganju za druge stvari“, rekla je Ilva Johanson pre neformalnog sastanka ministara unutrašnjih poslova EU u četvrtak u Stokholmu.

Nehamer je optužio Evropsku komisiju, koja ne želi da finansira ograde, da ima „ideološki pristup“. Specifikacije za zaštitu spoljnih granica EU takođe uključuju strukturne mere

„Nije fer da Bugarska sama snosi troškove“, rekao je Nehamer, napominjući da bugarski graničari štite i granice Austrije i Holandije.

Romania Journal podseća da je ministar spoljnih poslova Rumunije Bogdan Auresku razgovarao u četvrtak u Sibinju sa holandskim kolegom Vopkeom Hukstrom o pristupanju Rumunije šengenskom prostoru i o tekućim koracima za unapređenje ovog procesa. Auresku je zahvalio holandskom kolegi na podršci Holandije i ponovio da će pristupanje te zemlje „doprineti jačanju bezbednosti i kredibiliteta cele Evropske unije“.

Auresku je takođe istakao otvorenost Rumunije da radi zajedno sa svim evropskim partnerima na pronalaženju efikasnih rešenja za problem ilegalne migracije, dok je Hukstra ponovio aktivnu podršku pristupanju Rumunije Šengenu i zahvalio rumunskom kolegi za ispravan način na koji ta zemlja primenjuje Dablinsku regulativu.

Dvojica ministara su se dogovorila da će blisko sarađivati na evropskom nivou u pogledu efikasnijeg upravljanja problemom ilegalne migracije, posebno iz perspektive njene spoljne dimenzije u odnosu sa trećim zemljama – izvorima ove vrste migracija, navodi rumunski portal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.