U trendu

Holandija: Protest farmera zbog ekoloških mera

AMSTERDAM – Hiljade farmera okupilo se danas u jednom selu centralne Holandije na protestu zbog vladinog plana za suzbijanje zagađenja azotom, a mnogi su putovali traktorima iz svih krajeva zemlje i otežali saobraćaj, prenosi AP.

Protest u selu Stroe, 70 kilometara istočno od Amsterdama, usledio je nakon što je vlada ranije ovog meseca naložila smanjenje emisija do 70 odsto na mnogim mestima u blizini zaštićenih prirodnih područja i čak 95 odsto na pojedinim do 2030.godine.

Vlada je izdvojila dodatnih 24,3 milijarde evra za finansiranje promene koje će verovatno naterati mnoge farmere da drastično smanje broj stoke ili da potpuno odustanu od nje, ali koja je, kako je naglašeno, „neizbežna tranzicija“ u cilju neophodnog smanjenja emisija azotnih oksida iz đubriva sa farmi i upotrebe amonijaka za đubrenje, navodi AP.

Poljoprivrednici tvrde da su ovi ciljevi loše osmišljeni i nepravedni.

Očekuje se da će oni dovesti do smanjenja broja holandske stoke od 30 odsto, a da će negativni efekti biti i veći u poljoprivrednim oblastima koje se graniče sa rezervatima prirode.

Poljoprivreda je ključni sektor u holandskoj ekonomiji, sa izvozom vrednim skoro 105 milijardi evra prošle godine.

Ali taj rezultat dolazi po cenu povećane proizvodnje štetnih gasova, uprkos tome što farmeri preduzimaju korake da smanje emisije, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar