U trendu

Holandija: Skok cena energenata može ugasiti brojne pekare

AMSTERDAM – Rast cena energenata preti da dovede do talasa zatvaranja u holandskom pekarskom sektoru, upozorili su danas tamošnji industrijski lobiji, a neki privrednici kažu da su troškovi porasli i do deset puta.

Holandska statistika navodi da je inflacija u avgustu dostigla 12 odsto i uglavnom je izazvana skokom cena gasa i struje od 151 odsto na godišnjem nivo, prenosi Rojters.

„Čujem od mnogih preduzetnika da će ako ovo potraje mnogo duže morati da zatvore radnju“, rekla je Mari-Helen Zengerink, generalni direktor Holandskog udruženja pekara hleba i peciva, koje broji 1.600 pridruženih pekara.

Ona dodaje da su energetski ugovori za mnoge pekare istekli ili bi trebalo da isteknu ove godine, a računi za struju ponekad skaču sa 3.000 evra mesečno na 30.000 evra.

„To nije trošak koji možete preneti na kupce vekne hleba“, kaže ona.

Udruženje je danas objavilo oglas na celoj stranici u jednom holandskom dnevnom listu, apelujući na vladu da učini nešto u vezi sa naglim skokom troškova energije.

Rojters navodi da su vlade širom Evrope „progurale“ pakete od više milijardi evra kako bi zaštitile kompanije i domaćinstva nakon skoka cena struje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar