U trendu

Holandija: Više od polovine stanovnika od 16 do 25 godina imalo mentalne tegobe

HAG – Više od polovine stanovnika Holandije, starosti od 16 do 25 godina, doživelo je mentalne tegobe kao što su anksioznost i depresija tokom prošle godine, saopštile su holandske zdravstvene službe na osnovu sprovedenog istraživanja.

Kako se navodi, ispitivanje je obuhvatilo mlade u urbanim sredinama, a pokazalo je da su među njima uobičajeni usamljenost i samoubilačke misli.

Upitnik, koji je popunilo gotovo 70.000 mladih od aprila do avgusta prošle godine, pokazao je da je većina ispitanika imala manje žalbe na svoje mentalno zdravlje.

Polovina onih koji su se žalili na mentalno zdravlje navela je da su imali samoubilačke misli najmanje jednom u godini pre sprovođenja ispitivanja, objavio je danas NL Tajms.

Te misli su najčešće imale osobe ženskog pola i osobe koje žive same.
Gotovo dve trećine ispitanika rekle su da su bile usamljene u vreme istraživanja, dok je četvrtina izjavila da se oseća „veoma usamljeno“.

Takođe, dva od tri ispitanika su navela da im je potrebna pomoć ili podrška zbog pandemije korone.
Holandske zdravstvene službe su napomenule da je veća verovatnoća da će ljudi sa lošijim mentalnim zdravljem učestvovati u studiji, tako da rezultati mogu biti negativniji nego što je to zapravo slučaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.