U trendu

Holandske obaveštajne službe zabrinute zbog džihadistkinja

Pretnja koju predstavljaju žene džihadisti čija je uloga u Islamskoj državi u Iraku i Siriji sve aktivnija i nasilnija, ne sme biti potcenjena, upozorile su danas holandske obaveštajne službe.

„Ne treba potceniti ulogu žena u džihadističkim grupama (…) one su posvećene džihadu kao i muškarci i predstavljaju pretnju za Holandiju“, navodi se u izveštaju službe AIVD.

Reč je uglavnom o ženama mladjim od 30 godina, „sposobnim da koriste oružje“, oslobodjenim muškaraca ubijenih u borbi, navela je AIVD. Ta služba je saopštila da teži uništavanju „stereotipa“.

„Može da se priča da su one naivne devojke koje su sledile svoju veliku ljubav ili su se ‘slučajno’ našle u ‘kalifatu’… ali one su mnogo aktivnije i mnogo nasilnije nego pre“, tvrdi AIVD.

Islamska država, budući da neprestano gubi teritoriju u Iraku i Siriji i suočava se sa sve većom nestašicom boraca, daje ženama sve veću ulogu, navela je holandska služba.

„One regrutuju borce, proizvode i šire propagandu, skupljaju sredstva za džihadističke grupe“, piše u izveštaju.

Prema podacima, više od 10 njih već se vratilo u Holandiju pre 2015, kada je bilo mnogo lakše vratiti se.

Najmanje 280 osoba, od toga trećina žena, napustilo je Holandiju da bi se borili u Iraku i Siriji, tvrdi holandska antiteroristička agencija NCTV. Prema podacima iz maja, 45 ljudi se vratilo, 45 je ubijeno a 190 je i dalje na Bliskom istoku.

U ponedeljak je holandski sud osudio mladu ženu koja se vratila iz Sirije na dve godine zatvora zbog namere da pripremi terorsitičke napade, što je prvi slučaj te vrste u Holandiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.