U trendu

Holandski orkestar otpustio dirigenta zbog navoda o seksualnom uznemiravanju

Holandski Kraljevski orkestar Koncertgebau (Royal Concertgebouw) saopštio je danas da je prekinuo saradnju sa šefom orkestra, dirgentom Danijeleom Gatijem, koji je u medijima osumnjičen za seksualno uznemiravanje.

Kako se navodi, ta odluka je doneta posle članka objavljenog u Vašington postu prošle nedelje u kome je dirigent optužen za „neprikladno ponašanje“.

Orkestar, čije sedište je u Amsterdamu, naveo je da su članak u Vašington postu i izjave četiri žene date posle objave tog članka „nepopravljivo pokvarile odnos poverenja izmedju orkestra i dirigenta“.

Gatijev advokat rekao je da su navodi protiv njega „kampanja blaćenja“.

„Gati me zamolio da obavestim sve medije da je jako iznenadjen i da čvrsto demantuje sve vrste navoda. Maestro je zamolio svoje advokate da zaštite njegovu reputaciju i da preduzmu sve potrebne akcije ukoliko se ova kampanja blaćenja nastavi“, rekao je advokat Alberto Borbon u saopštenju.

Pedesetšestogodišnji Gati, koji je rodjen u Milanu, postao je šef dirigent holandskog orkestra na početku koncertne sezone 2016-2017. godine.

Orkestar je saopštio da su navodi kao i reakcija dirigenta na njih izazvali veliko uznemirenje medju muzičarima i zaposlenim.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar