U trendu

Holansdki premijer osudio nasilne proteste farmera

HAG – Holandski premijer osudio je danas nasilne proteste ispred kuće ministra poljoprivrede, koji su deo sve demonstracija protiv vladinih planova za suzbijanje zagađenja.

Mala grupa farmera sukobila se u juče sa policijom ispred kuće Kristijana van der Vala, ministra koji nadgleda i reforme Holandije za suzbijanje zagađenja, prenosi AP.

Farmeri su po obližnjoj ulici razbacali đubrivo, dok su na drugom protestu napali policijski automobil.

Nasilni protesti koji traju već drugi dan nastavljaju se paljenjem sena blizu puteva i blokadom autoputeva širom države, sporom vožnjom i parkiranim traktorima.

Hrišćansko demokratski poslanik Derk Bosvajk tvitovao je danas da je ostao kod kuće, nakon sto je njegova porodica“imala posetu“.

Dodao je da ovaj vid protesta nema svrhe i da ih treba zaustaviti, navodi AP.

„Mozete protestvovati, ali na civilizovani način“, poručio je premijer Mark Rut sa NATO samita u Madridu.

„Ne blokirajte autoputeve, nemojte puštati vatromet ispred ministarove kuće i rasipati đubrivo po ulici… plašiti dvoje dece i ugrožavati porodice“, poručio je premijer.

Šef holandske nacionalne policije izjavio je da je na desetine farmera kažnjeno i da su sprečene nove blokade puteva.

Poljoprivredni sektor Holandije protestuje protiv predloga, koji su u utorak odobrili zakonodavci, da se emisije zagađivača kao što su azotni oksid i amonijak smanje za 50 odsto do 2030. godine.

Pokrajinske vlade su dobile godinu dana da osmisle načine za smanjenje zagađivača, za koje se ocekuje da će ukljuciti otkup nekih farmi sa stokom koje proizvode velike kolicine amonijaka.

Poljoprivrednici tvrde da su nepravedno oštećeni, izrazivši brigu za svoju budućnost.

Protest ispred Van der Valovog doma usledio je uoči najave vlade da planira da poštri mere sprečavanja objavljivanja ličnih podataka i kućih adresa, koje imaju za cilj zastrašivanje.

Zakon je deo šireg paketa mera koje je donelo Ministarstvo pravde i bezbednosti, u svrhu očuvanja slobode štampe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar