U trendu

Holc: Nemačka i EU da se angažuju više oko kosovskog problema

BON – Nemačka i EU moraju više da se angažuju u rešavanju kosovskog problema kako drugi svetski igrači ne bi uskočili u taj prostor, izjavio je za Dojče vele poslanik nemačkih Zelenih Otmar fon Holc, koji je predvodio delegaciju Bundestaga u poseti regionu.

„Evropska unija ne bi smela da dopusti posrednički vakum“, istakao je Fon Holc.

„Rusija je vrlo zainteresovana da se etablira u Srbiji. (Turski predsednik Redžep Tajip) Erdogan se zanima i za Kosovo. Mi moramo više da se angažujemo pre nego što ove sile u regionu steknu još više uticaja“, precizirao je Fon Holc.

To što Brisel naizgled zaostaje u angažmanu i za Vašingtonom koji je nedavno imenovao Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za pitanje Kosova, on objašnjava i činjenicom da nisu sve države EU priznale Kosovo zbog čega je i konkretniji angažman nešto teži.

Moguću američku podršku ideji o prekrajanju granica ovaj poslanik komentarisao je na način tipičan u Berlinu: pomeranje granica unelo bi dodatnu nestabilnost. navodi Dojče vele.

Ipak, on dodaje da nije izvesno da li Vašington podržava razmenu teritorija, kako se prikazuje u medijima.

„Mi smo razgovarali i sa američkim ambasadorom na Kosovu i u tom razgovoru se uopšte nije moglo razaznati da se ovo rešenje preferira. Pitanje razmene teritorija u razgovorima uopšte nije igralo neku ulogu“, kaže Fon Holc, ali ostavlja prostora da Amerikanci zakulisno igraju drugu igru.

„To je, ako smem da primetim, tipično za Trampovu administraciju. Prema spolja jedno, a ispod površine nešto drugo“, kaže Fon Holc.

Govoreći o političkoj situaciji u Srbiji, on je rekao da bi EU i Nemacka mogle da učine „mnogo više“ u podršci demokratskim snagama u zemlji.

No, dodao je, Aleksandar „Vučić, hteli mi to ili ne, predsednik je Srbije i legitiman sagovornik“ u pregovorima o Kosovu.

„Postoje mnogi momenti u razvoju odnosa Srbije i Kosova gde bi Nemačka i EU mogli jače da deluju kao posrednici. i to s Vučićem kao partnerom“, dodao je Fon Holc.

Fon Holc, predsednik pododbora Bundestaga za civilnu kriznu prevenciju, predvodio je ovih dana parlamentarnu delegaciju u poseti Srbiji i Kosovu.

U delegaciji su bili predstavnici svih šest poslaničkih klubova – demohrišćana, socijaldemokrata, Zelenih, Levice, liberala i Alternative za Nemacku.

Fon Holc saradnju ocenjuje kao „harmoničnu“.

Na pitanje kakav utisak je ostavio član delegacije Valdemar Hert iz desničarske Alternative za Nemacku, stranke iz koje Kosovo otvoreno zovu „mafijaškom državom“, Fon Holc kaže da se kolega držao „vrlo povučeno“, prenosi Dojče vele

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar