U trendu

HR evroposlanik traži reakciju EK na srpski zakon

ZAGREB – Hrvatski evroposlanik Karlo Resler iz HDZ-a traži od Evropske komisije da reaguje na Zakon o kulturnom nasleđu, koji je Narodna skupština Srbije usvojila krajem decembra, jer se, kako tvrdi, tim aktom prisvaja hrvatska kulturna.

Na usvojeni Zakon Srbije prvo su reagovali hrvatski Institut za jezik i jezikoslovlje i Matica hrvatska, zbog navoda da dubrovačka književnost „pripada i srpskoj i hrvatskoj kulturi“.

Resler tvrdi da Srbija usvojenim zakonom „otvoreno svojata dubrovačka književnost i ističe njena navodna dvojna – hrvatska i srpska – pripadnost“.

On navodi da je ovaj „sporni zakon“ iniciralo srpsko Ministarstvo kulture i informisanja na čijem je čelu Maja Gojković, za koju je kaže da je jedna od osnivača Srpske radikalne stranke, a svojevremeno i potpredsednica, kako navodi, „vlade Slobodana Miloševića“.

Resler smatra da je to „očito posezanje za hrvatskom kulturnom baštinom“, pa je o tome informisao komesara Olivera Varheljija i komesarku za kulturu Mariju Gabriel.

Zagrebački portal Index piše da je Resler zatražio da se zaštiti kulturna baština država članica i preispita, kako se navodi, da li Srbija ispunjava sve obveze u pregovaračkom poglavlju 26 o obrazovanju i kulturi, koje je privremeno zatvoreno.

„Srpske vlasti sada već standardno perfidno provode hibridnu verziju politike Srbije iz 1990-ih prema susednim državama. Ako Republika Srbija ne oslobodi sebe i svoj narod takvih otrovnih refleksa, biće sve udaljenija od Evropske unije, ali i evropske civilizacije“, naveo je Resler u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar