U trendu

HR: Sirijac prijavio nestanak ćerke i zatražio azil

ZAGREB – Sirijac koji tvrdi da ga je hrvatska policija na silu odvojila od petogodišnje kćeri Alse, danas je na graničnom prelazu Maljevac službeno prijavio nestanak deteta i zatim zatražio azil, prenosi Hina.

Navodi se da su policijski službenici granične policije MUP Hrvatske uz pomoć Isusovačke službe za izbeglice u jugoistočnoj Evropi i predstavnika UNHCR, na tom graničnom prelazu održali sastanak sa 43-godišnjim sirijskim državljaninom.

„U razgovoru sa policijskim službenicima dao je detaljnije podatke vezane za lokaciju navodnog nestanka 5-godišnjeg deteta i službeno prijavio nestanak. Iako se nakon sastanka, u pratnji radnika Isusovačke službe i UNHCR nameravao da se sa graničnog prelaza vrati u BiH, nakon kraćeg vremena se predomislio i policijskim službenicima podneo zahtev za azilom, a što mu je omogućeno iz humanitarnih razloga, uvažavajući okolnosti koje navodi“, saopštio je hrvatski MUP.

U saopštenju se dodaje da „policijski službenici mesno nadležne Policijske uprave karlovačke povodom prijave nestanka osobe preduzimaju sve zakonom predviđene mere i radnje“.

Hina navodi da bi Sirijac, koji je priču o odvajanju od ćerke izneo u bosanskohercegovačkim medijima nakon što ga je Hrvatska vratila u BiH, večeras trebalo da bude smešten u zagrebački centar za migrante u nekadašnjem hotelu „Porin“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.